Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seniorer i spetsen för upproret

/
 • Dubbla demonstrationer. Två separata demonstrationer hölls på fredagens utanför Sandvikenhus huvudkontor. Vd:n Patrik Skoglund, till vänster,                fick ta emot mycket kritik för att bostadsföretaget lagt sig på en mycket högre nivå än andra bostadsföretag i regionen och i landet.

Stödd mot sin rollator demonstrerade Berit Björk, 71,

i går mot de aviserade hyreshöjningarna.

– Jag har aldrig tidigare burit ett plakat. Men nu har jag fått nog, sade hon.

I protesaktionen utanför Sandvikenhus kontor deltog också Gunnar Hansen, 88, och många andra seniorer som inte längre får pengarna att räcka till.

Annons

Upproret mot de aviserade hyreshöjningarna i Sandviken växer. Inför fredagseftermiddagens förhandlingar mellan Sandvikenhus och Hyresgästföreningen anordnades två separata demonstrationer utanför bostadsföretagets huvudkontor i Björksätra.

Först på plats var ett gäng kvinnor från en generation med människor som är måna om att alltid göra rätt för sig utan att ställa krav, bråka, demonstrera och ha sig.

– Men nu har det gått för långt, sade Barbro Larsson, 76, som anförde en kärntrupp med väninnorna Siv Berglin, 78, Inga-Stina Richter, 72, Inga Jennevret, 78, och Berit Björk.

Redan knappt med pengar

– Redan i dag måste vi vända på varje slant för att få pengar över till mjölk och till doktorn. Det finns inte mer att dra in på.

För de demonstrerande seniorkvinnorna från bostadsområdet Nya Bruket betyder Sandvikenhus utgångsbud på 4,8 procent – högst i Sverige – att de måste betala ytterligare drygt 200 kronor i månaden i hyra samtidigt som även andra utgifter stiger och pensionerna urholkas.

– Men det här handlar inte bara om oss pensionärer. Tänk så många Sandvikenbor som har blivit arbetslösa. Hur ska det gå för alla familjer? oroade sig Inga-Stina Richter.

Flera anslöt

Under tiden som seniorkvinnorna förklarade för Patrik Skoglund och Sandra Diekmann från Sandvikenhus företagsledning hur den aviserade hyreshöjningen drabbar hyresgästerna anslöt fler demonstranter.

Gunnar Hansen berättade att han redan i dag lägger nästan två tredjedelar av sin pension på hyran.

– Vill ni verkligen ha ännu fler tomma lägenheter? var hans retoriska fråga till företagsledningen.

Hyresgästföreningens ordförande Bo-Inge Andersson tyckte att det är talande för situationen att så många äldre människor utan vana att demonstrera nu deltar i upproret.

– Det här är personer som är vana att ta sitt ansvar i samhället men som nu inte orkar längre.

Innan förhandlingarna inleddes dök det upp ytterligare en grupp demonstranter utanför Sandvikenhus kontor med lägre medelålder men med liknande budskap.

Mer läsning

Annons