Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sensation bland majnyheterna

/
  • Sensation. Svenska Interkardinal Solaris är ett smakrikt och välbalanserat vitt vin av hög internationell klass.
  • God sydafrikan. Sydafrikanska Lomond Conebush hör till de bästa röda köpen bland nyheterna.
  • Gott ”påvevin”. Bosquet des Papes Cuvée Tradition är en Chateauneuf-du-Pape av ypperlig klass för prisnivån.
  • Mörkbärigt. Härlig koncentration av mörka bär och lakrits hittar man i Château Montus från franska Madiran.

Bland de exklusiva vinnyheterna i maj finns en smärre sensation.

Annons

Ett högklassigt vitt vin som delvis jäst på franska ekfat och som exponerar en yppig, smörig, nötig smak i klass med riktigt bra fatlagrad chardonnay. Men det är ett svenskt vin, producerat på en vingård i Åhus och gjort på druvan solaris med namnet Interkardinal Solaris, 295 kr. Fantastiskt!

Helt klart det bästa svenska vin som jag testat genom åren.

Tyvärr kostar det lika mycket som de internationella storheter som det kan jämföras med, men är definitivt värt pengarna.

Priset på det andra vinet från Sverige, det röda Hällåkra Rondo är dock ett skämt för kvalitetsnivån. Här handlar det om ett rödtjut i 50-kronorsklassen – för 283 kronor!

För ungefär samma pris får man det utmärkta amaronevinet Tenuta Monticello San Giorgio Amarone, 289 kr, som verkligen ger mycket smakvaluta för pengarna. Till de allra bästa köpen som också finns i lite större volym hör ockå det sydafrikanska syrahvinet Lomond Conebush, 149 kr, som bjuder på en mycket harmonisk, lång, mörkbärig smak i härlig balans.

Alain Brumont är en vinproducent som satt sydvästfranska Madiran på kartan med sina utmärkta, tätt mörkbäriga, viner på tannatdruvan. Château Montus, 189 kr, är som vanligt väl köpvärt och lagringsbart. Har du råd är det inte heller fel att satsa pengarna på det magifika prestigevinet Château Montus Cuvée Prestige, 395 kr.

En rad mer exklusiva roséviner finns också bland nyheterna. Men i de flesta fall tycker jag inte att de förtjänar det höga priset i jämförelse med bra billigare roséer, med några undantag. Den generöst rödbäriga, friska portugisen Quinta de Saes Rosé, 124 kr, faller jag pladask för, och Loirevinet Sancerre Les Baronnes Rosé, 139 kr, är också av osedvanligt hög roséklass, liksom ett par ambitiösa chilenare.

Bland de vita i försvinnande liten upplaga tänker jag vara med och slåss om det tasmanska rieslingvinet Pirie Estate Riesling, 149 kr, som exponerar alla de fräscha druvtypiska drag man kan förvänta sig av en bra, torr riesling. Gott nu till en god fisk, men kommer att utvecklas ytterligare med några år under korken.

Sune Liljevall/TT Spektra

sune.liljevall@ttspektra,se

Mer läsning

Annons