Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sexualbrottslingar skyller ofta på offren"

Anders Eklund har delvis skyllt sitt handlande på offren.
– Det är ett typiskt beteende bland vissa sexualbrottslingar, säger Martin Grann, utvecklingschef på Kriminalvården.

Annons


Engla mopsade sig och sparkade på Anders Eklund. Då blev han elak, har han sagt i förhör.
Enligt Martin Grann är det inte ovanligt att sexualbrottslingar skyller på offren.
– De försöker försvara sitt handlande i första hand för sig själva genom att säga ”hon ville det” eller ”hon provocerade mig”.
Problemet för kriminalvården är enligt Martin Grann att sexualbrottslingar ofta anser sig vara oskyldigt dömda, även långt efter att dom fallit.
”Inte så farligt”
– Om de trots allt erkänner att något hänt förringar de ofta och bagatelliserar händelsen med kommentarer som ”hon överdrev i efterhand” eller ”det var inte så farligt”.
Vissa av klienterna erkänner aldrig någonsin att de gjort sig skyldiga till brotten och ändrar varken sina attityder eller sitt tändningsmönster. I en del fall lyckas man dock genom behandlingsprogrammet ROS (Relation och samlevnad) nå fram till klienterna. Programmet bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT) och genomförs i grupper som leds av psykologer och psykoterapeuter. Programmet bygger på en kanadensisk förlaga.
Försöker se tecken
– I behandlingen försöker man få fram olika tecken på felaktiga attityder för att kunna diskutera och eventuellt förändra dem. Vi försöker ställa frågor som ”var det logiskt för dig att ge dig på henne när hon ”mopsade upp sig” mot dig?”.
En uppföljningsstudie som gjordes i Kanada visade att bland dem som inte gått programmet återföll 17 procent av de sexbrottsdömda i brott inom några år. Motsvarande siffra bland dem som genomgått programmet var 11 procent. Martin Granns förhoppning är att det även ska finnas svensk statistik i slutet av året.
– Det här är en svår grupp som kräver tålamod och långsiktighet, säger han.

Mer läsning

Annons