Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självklart visa gott omdöme

Att bli bortvald, aldrig bli bjuden och sedan få höra allt om den roliga festen före och efteråt i skolan, är kränkande. Vilket grymt sätt att gallra bort de icke-önskvärda. Det är som att få höra ”Du duger inte, vi vill inte vara med dig”. Det är utstuderat elakt.

Annons

Men man får inte vara så tanklös att man bjuder alla i klassen utom två. Att utesluta en eller två när man ändå bjuder 20 andra barn beror knappast på att det blir för dyrt.

Ja, jag vet livet är orättvist och som vuxen blir man inte bjuden på alla fester. Men inget barn ska behöva känna sig bortvald på grund av att han eller hon har konstiga kläder, okammat hår, tandställning, pratar roligt eller inte kan spela fotboll.

Skolan kan förstås inte bestämma vilka barnen ska bjuda och det är helt orimligt att barnen ska tvingas bjuda hela klassen. Tänk på den stackars mobbade unge som då måste bjuda sina plågoandar på sitt födelsedagskalas. Det finns en risk för missriktad rättvisa, som bara har till syfte att dölja ett mer djupgående problem: att barn dagligen blir mobbade och utstötta.

Om någon känner sig kränkt över att inte bli bjuden på ett kalas, så kan det troligen också kännas kränkande att bli bjuden enbart för att reglerna säger att man måste bli det eller genom att klasskamraterna tackar nej till de utstöttas kalas.

Med risk för att låta som ett riktigt präkto, föräldrarna som måste se till att kalasinbjudningarna går schyst till och lära barnen hur man behandlar andra. Det är självklart att vuxna ska visa gott föredöme inför barnen och inte frysa ut andra människor.

Mer läsning

Annons