Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuk månad väntar 200 000 päron

/

Ordet är nytt – fenomenet gammalt. År efter år följs januari av "vabruari".
– Det är ganska enkelt och förutsägbart. Man vet, nu kommer det att vara som värst i februari, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

Annons

Efter att knappt ha förekommit tidigare har "vabruari" blivit ett allt vanligare ord i svenska medier de senaste fem åren.

– Fenomenet är äldre än så. Det är ordet som man gillar, tror jag, som är lite lustigt och matchar "vab" och "februari", säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Februari är den månad då flest är hemma med sjuka barn sett till antalet personer som får ersättning för vård av barn (vab).

– Det har alltid varit så. Vi har sett de mönstren i vår utbetalningsstatistik.

Siffrorna sträcker sig tillbaka till mitten av 1990-talet och matchar Folkhälsomyndighetens statistik på hur säsongsinfluensor slår mot landet, säger Niklas Löfgren.

För två år sedan slogs svenskt rekord i vabbande i februari. Förra årets vabruari blev inte lika sjuk, men februari toppade ändå statistiken.

I år väntas minst 200 000 föräldrar vabba någon gång i februari.

– Vi räknar med att det blir i paritet med förra året, kanske något högre eftersom det finns fler barn nu i de åldrarna där man använder tillfällig föräldrapenning som mest.

Mer läsning

Annons