Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sjukdomen är oerhört ovanlig"

När det gäller just den här patienten hade det varit bättre om han hade testats för cancer, säger läkarna. Men det finns inget enkelt test.

Annons

LÄS OCKSÅ: "Cancer? Det är uteslutet"

– Att en 19-åring har en spridd cancer är oerhört ovanligt, det är inte något som någon doktor misstänker i första hand, säger Börje Svensson, chefläkare för primärvården på Region Gävleborg.

Rhabdomysarkom är en ovanlig sjukdom, och den här hade dessutom en ovanlig lokalisation, säger han.

– Detta var en oerhört oväntad och tragisk utveckling. Startsymptomen tydde på en helt annan, ofarlig sjukdom, och det är inte svårt att förstå varför läkarna till en början misstänkte prostatit.

– När det är någonting med behandlingen som inte stämmer måste man sätta sig ner och fundera. Kan det vara någonting ovanligt? Finns det något vi inte tänkt på? På ett tidigt stadium är det svårt att komma fram till den här sjukdomen, också för en klok och erfaren doktor.

Johan Hansson är verksamhetschef för urologin och kirurgin i regionen. Han beklagar patientens situation och säger att med facit i hand kan man alltid önska att man skulle ha gjort på ett annat sätt, men att det är svårt att säga att urologen skulle ha haft fel misstanke vid det första besöket.

– Om man har misstanke om cancer tar man prov för sådana frågeställningar. Om man inte har det gör man det inte. Cancer hos en 19-åring är mycket ovanligt. Man börjar med det man tror är mest sannolikt, och det är inte cancer.

Den här killens familj undrar: "Hur rutinerad måste en läkare vara för arr se att en person med uttalat hög smärta som kväljer, är yr och inte kan gå, stå eller sitta själv behöver er mer omfattande utredning?"

– En kraftig bakteriell infektion kan ge kraftiga sjukdomssymptom, med feber, yrsel och smärta. Det kan peka på diagnosen prostatit, som kan vara svårbehandlad. Då är det intressant för läkaren att utreda prostatiten.

Hur kan det bli så att en läkare säger "Cancer, det är uteslutet", och några dagar senare visar det sig att kroppen är full med cancer?

– Det blir en tolkningsfråga för min del, då jag inte är insatt i fallet. Men läkaren måste ha menat att cancer är osannolikt hos en 19-åring och att det mest sannolika är prostatit, och det är en rimlig diagnos att misstänka.

– För att kunna konstatera den här omfattningen av cancer, så måste man göra sannolikt göra en skiktröntgen. Om man skulle göra det på alla som är 19 år skulle man få göra det på väldigt många utan att det skulle leda fram till en cancerdiagnos. Det skulle däremot kunna leda misstankarna ifrån den mer rimliga diagnosen prostatit. Det skulle dessutom utsätta patienterna för strålning, som inte skulle vara till gagn för dem, utan tvärtom utgöra en risk. Det finns tyvärr inget enkelt och lindrigt test för att utesluta cancer.

– Sen när det gäller just den här patienten, så önskar jag förstås att man skulle ha gjort det så tidigt som möjligt. Men det är så att säga först i efterhand som man kan konstatera det.

Mer läsning

Annons