Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadedjur frodas på semestern

/
  • Kackerlackor.
Semestern är ett ypperligt tillfälle för skadedjur att ostört växa till sig i kvarlämnade mjölpåsar och müsliförpackningar. Även om just kackerlackan tillhör den mer ovanliga sortens skadedjur i våra svenska skafferier.

När människorna är borta härjar mjölbaggarna i skafferiet. Semestern är ett ypperligt tillfälle för skadedjur att ostört växa till sig i kvarlämnade mjölpåsar och müsliförpackningar.

Annons


Runt omkring oss finns små, små kryp som strävar efter att komma in i våra hus och lägenheter för att norpa en bit mat. Söta smulor på golvet, fett i köksfläkten eller en exotisk krydda i skafferiet – mycket lockar skadeinsekterna.

– Mjölbaggar och mottfjärilar är våra allra vanligaste skadedjur som ger sig på mat. De äter gryn och mjöl och vill helst leva ostört och varmt. Därför förökar de sig i snabb takt när skafferiet lämnas under sommarsemestern, säger Håkan Kjellberg på Anticimex.

 

En mjölbaggshona kan bli upp till tre år gammal och hinner under den tiden lägga omkring 800 ägg.
Det främsta tecknet på att mjölbaggar har slagit sig ned i skafferiet är att det finns svarta, riskornsliknande baggar i mjölet.

– Upptäcker man mjölbaggar ska man genast plasta in matvaran, stoppa in den i frysen i cirka en vecka och sedan slänga den. Det är mycket viktigt att döda baggarna genom att frysa dem, då kan de inte spridas till andra hushåll, säger Håkan Kjellberg.

 

(TT)

Mer läsning

Annons