Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skåla in nya året med rätt bubbel i glasen

/
  • Fyndig sydafrikan. Graham Beck i Sydafrika gör mousserande viner av hög klass, som ibland når upp till äkta champagnes nivåer.

Dags igen för årets bubblande högtid! Vi har provat oss igenom Systemets ordinarie sortiment och tipsar om de 20 bubbligaste fynden.

Annons

Nyårsfirandet stundar. Då vill de flesta ha något gott bubbel i glaset. Systemets utbud är stort och i samma prisläge kan det finnas utomordentliga viner och sådana som inte gör någon vinvän glad.

Champagne och mousserande viner är festdrycken framför andra. Ingen annan dryck har samma positiva aura av fest, kärlek och glamour.


Inget går heller upp mot äkta champagne från just det nordfranska distriktet Champagne, åtminstone i de högre prisnivåerna. De billigaste champagnerna kan däremot ibland få stryk av ambitiösa bubbeltillverkare från andra franska distrikt och andra länder.


Franska druvor
Man kan dock inte generalisera och säga att champagne smakar på ett visst sätt.
Alla champagneföretag försöker nämligen skapa sin egen hustypiska stil genom sin personliga blandning (cuvée) från ett antal grundviner av tidigare årgångar. Detta för att champagnen ska smaka lika år efter år oavsett det aktuella årets förutsättningar.

Ska man generalisera sträcker sig smaken från det krispiga, citrusfriskt vitala, mineraliga, rena och aptitretande till en tyngre mer moget äpplig, brödig, nötig och jästig stil som passar utmärkt till mat.

Skåla tidigare
Spansk cava som görs på spanska druvor enligt champagnemetoden med två jäsningar tycker jag sällan är speciellt goda.
De är alltför ofta jordiga, gummismakande och lite bittert oeleganta.
De som lyckas bäst, som Codorníu, tillför de klassiska franska druvorna i sina blandningar.

Utanför distriktet Champagnes gränser i Frankrike kallas mousserande vin mestadels cremant, som Cremant de Bourgogne, -Loire, -Alsace och så vidare, och de kan ofta vara mycket goda och prisvärda alternativ.

Tips: Spara inte den godaste bubbeldrycken till nyårsskålen. Bjud den hellre som välkomstskål, till förrätten eller den gratinerade hummern.
Efter middagen är man ofta avtrubbad och däst, då går ett enklare bubbel minst lika bra.


Sune Liljevall

Mer läsning

Annons