Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandalprinsessan på Gävle slott

/
  • MAMMALEDIG. Den vackra prinsessan Juliana skulle gifta sig med kungen och bli Sveriges drottning. Så hände ett fatalt missöde som gjorde att hon i stället deporterades till Gävle.
  • Ulf Ivar Nilsson

Det var en gång en prinsessa som var så vacker och behagfull och väluppfostrad att alla tog för givet att hon en dag skulle bli den unge kungens gemål och krönas till Sveriges drottning.

Annons

Hon hette Juliana von Hessen-Eschewege och trots att hennes far var en enkel fransk trubadur var hon av kunglig börd, dotterdotterdotter till Karl IX, systerdotter till Karl X Gustaf och kusin till sin tilltänkte man, Karl XI.
Hon uppfostrades vid hovet i Stockholm där hon kallades la Princesse Julie och hon var mycket omtyckt av sin blivande svärmor, änkedrottning Hedvig Eleonora. Men så en dag hände något som kullkastade alla planer och som tvingade den stackars flickan att brådstörtat lämna det behagliga hovlivet, flytta till Gävle och sluta sina dagar i fattigdom och elände.

måste jag berätta lite om Julianas mamma. Hon hette Eleonora Katarina och var yngsta dotter till den svenska prinsessan Katarina Vasa, Karl IX:s dotter.

1646 gifte hon sig med en tysk lantgreve, Fredrik von Hessen-Eschwege. Men strax efter bröllopet tvingades hon erkänna för sin man, gråtande och på knä, att hon under deras förlovningstid haft ett förhållande med en fransk lutspelare som hette Beschon. Och att hon nu bar på hans barn.

Maken gav henne sin förlåtelse, tog på sig faderskapet och lovade att inte avslöja hennes hemlighet. Men det sägs att han från den stunden alltid undertecknade sina brev till hustruns anförvanter med Fredéric le malheureux – Fredrik den olycklige.

Möjligen utövade han också utpressning mot svenska hovet för att inte berätta sanningen om kungens syster.

Greven var alltså svåger till Karl X Gustav och deltog i dennes polska krig där han stupade 1655. Eleonora Katarina var då bara 29 år men gifte aldrig om sig. Hon bodde på makens slott i staden Eschwege i Hessen och kom endast på korta besök till sitt hemland.

lämnade tidigt sin mor och sina systrar och flyttade till Stockholm där kungen blev hennes förmyndare och drottningen tog ansvar för hennes uppfostran. När Karl X Gustav dog 1660 efterträddes han av sin lille son, som ännu inte fyllt fem år. Landet styrdes därför av en förmyndarregering och när Karl XI växt till sig lite började det talas om att han och den tre år äldre Juliana skulle bli ett par.

Det var nog kungens mor, Hedvig Eleonora, som låg bakom de planerna och hon gjorde allt hon kunde för att förbereda Juliana för den stora uppgiften att bli Sveriges drottning.

Men så en dag 1672 – samma år som prinsessan fyllde 26 år – hände katastrofen. De båda kvinnorna åkte vagn tillsammans genom Stockholm och när ekipaget passerade det magnifika palatset Makalös, som låg vid nuvarande Kungsträdgården, födde Juliana överraskande – både för sig själv, men ännu mer för sin blivande svärmor – en son!

Det blev givetvis en oerhörd skandal, särskilt när det uppdagades att barnets far var översten vid Livregementet, greve Gustaf Lillie. Han var 33 år, gift och känd som något av en äventyrare.

Änkedrottningen blev ursinnig. Hon såg till att överste Lillie landsförvisades och att den stackars Juliana omedelbart fick lämna hovet. Den förskjutna prinsessan ställdes dock inte på bar backe utan kunde bosätta sig på Rävsnäs gård i Södermanland, en vacker egendom, som Hedvig Eleonora skänkte henne och där hon också fick ha ett eget litet hov på änkedrottningens bekostnad.

Efter en tid drog dock Karl XI in gården till Kronan och det var kanske i det sammanhanget som Juliana placerades på slottet i Gävle där landshövding Carl Sparre och hans maka fick i uppgift att ta hand om henne.

Just den händelsen verkar vara dåligt dokumenterad i skrifter från den tiden och det finns antydningar om att den olyckliga prinsessan i själva verket skickades raka vägen till Gävle redan fyra år tidigare, när skandalen var ett faktum.

I en bok om svenska kungligheter som gavs ut i slutet av 1700-talet påstår dock Schering Rosenhane den yngre att det var 1676 som Juliana förvistes till Gefle slott. Han berättade också att stadens invånare fortfarande kände till både prinsessan och hennes kärleksäventyr, trots att mer än hundra år förflutit.

till att man valde Gävle var nog att staden låg på betryggande avstånd från societetsskvallrets Stockholm.

Men det spelade nog också in att greve Carl Sparre var gift med Lucia von Minnigerode, vars syster var hovfröken hos just drottning Hedvig Eleonora.

Landshövdingeparet i Gävle ansågs väl vara ett lämpligt och ståndsmässigt sällskap åt den fallna prinsessan och båda var dessutom kända som vänliga och godhjärtade människor.

Hur länge Juliana stannade i Gävle är inte känt. Inte heller om lille Gustaf Gustafsson Lillie tultade omkring i slottets salar och korridorer.

Det finns nämligen uppgifter om att gossen uppfostrades på Gotland hos landshövdingen Gustaf Adolf von der Osten-Sacken på Gotland. Men det kan ju ha varit senare.

hade hon i sin tjänst en holländsk köpmansänka vars son, Jean Jacques Marchand, var sekreterare hos den holländske ministern i Stockholm.

Under sina besök hos modern möttes den unge mannen och den vackra prinsessan och de inledde ett förhållande som 1679 resulterade i ännu en son.

För att rädda sin kusin från ännu en skandal gav Karl XI henne tillstånd att gifta sig med sin icke adlige älskare. Och för att hon skulle få en passande titel upphöjdes denne till friherre och fick namnet Lillienburg. Hovet anslog också en del pengar till parets uppehälle – men därmed var tålamodet slut och den lilla familjen kastades utan pardon ut ur landet.

De var inte välkomna till prinsessans släktingar i Hessen utan fortsatte till den nyutnämnde friherrens hemland Holland.

Där försvann pengarna från Sverige snabbt och trots att makarna även fick ett visst ekonomiskt stöd från holländska kungahuset blev de fattigare och fattigare för varje år som gick.

Så när den kvinna som en gång skulle bli Sveriges drottning avled på sommaren 1693 hade hon i flera år levt i djupaste armod.

 

www.ulfivar.se

Mer läsning

Annons