Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärslipade kristallskålar

/

Annons

Har genom arv i vår ägo några kristallskålar med liknande slipning. Troligen från 20 och 30-talen? Undrar var de kan vara tillverkade, om åldern stämmer och vilket värde de kan ha.

Har också en gammal tillbringare som h ar tillhört min morfars mor, född på 1840-talet. Det f inns ingen märkning. Dekor i svagt lila, fåglar och blommor, även på handtaget och inuti runt övre kanten.

Dina föremål är tillverkade i så kallad skärslipning. Slipning med skär, det vill säga vinkelformade fördjupningar i glasytan som bildade rutor eller stjärnor, hade förekommit i England och Irland sedan 1700-talet. Till Sverige kom denna teknik under senare delen av 1800-talet och som störst var populariteten kring det förrförra sekelskiftet.

Dessa rika, strålande och gnistrande glas och föremål passade till 1890-talets festliga middagar. Det var mycket imponerande när ljuset från salslampan, kandelabrar och väggarnas lampetter bröt sig med de obligatoriska fem eller fler vinglas vid varje kuvert.

De skärslipade glasen ansågs långt in på 1900-talet vara det mest lyxiga och festliga man kunde få.

Värdet på den ovala skålen även kallad båtskål är omkring 1000 kronor, kristallvasen cirka

700-800 kronor, kristallskålen på fot cirka 500 kronor och den runda kristallskålen omkring 700–800.

Dekoren på tillbringaren kallas ”Lila Fasan” och tillverkades efter engelsk förebild både av Gustavsberg och Rörstrand vid förra sekelskiftet. Värdet är cirka 300–400 kronor.

Mer läsning

Annons