Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan måste vara intressant

Det är många tonåringar som är skoltrötta. De flesta kan stå ut ändå, om de bara får stöd och uppmuntran från skolan och hemifrån.

Annons

– Det finns ingen universallösning utan det handlar om att försöka göra skolan intressant, det ska kännas viktigt att gå i skolan, säger skolkurator Annika Gyllin.

Det finns många olika skäl till att barn och tonåringar blir skoltrötta. Eleven kan ha en jobbig situation i livet, äter kanske inte tillräckligt bra, sover för lite, motionerar inte, har dålig syn, ont i huvudet eller det kan finnas medicinska orsaker till att eleven inte orkar gå i skolan.

– Om eleven har lite för mycket frånvaro brukar vi fråga elever hur det är, om det har hänt något och hur vi kan hjälpa eleven. Vi sätter in passande åtgärder, säger Stefan Grybb, rektor på Solängsskolan.

Enligt Stefan Grybb har skolan resurser att hjälpa eleven. Skolhälsovården med skolsköterska, kurator och specialpedagog kopplas in om det behövs. Det viktigaste är att eleven mår bra.

– Är man inte studiemotiverad kan vi anpassa studierna så att eleven kan få ha praktik vissa dagar i veckan. I nian kan vi ibland ordna en praktikplats åt eleven. Men med anpassad studiegång får man räkna med att tappa vissa ämnen och inte få full studiegång.

Viktiga beslut

Alla sätt att motivera barn till att gå i skolan är värda att tänka igenom, för det går inte att komma ifrån att gymnasiebetyget är till hjälp senare i livet. I vissa fall kan det räcka med ett besök på gymnasiet, kanske eleven då kommer till insikt om vilket program han eller hon vill gå. En del kan bli mer studiemotiverade när de vet vad de vill jobba med.

– Man kan ha det vara trött på grundskolan och många tycker att det känns bättre när de kommer upp i gymnasiet, säger Annika Gyllin, kurator inom grundskolan i Gävle.

Vera Kock är kurator på Vasaskolan. Hon tycker inte att det är konstigt om elever blir skoltrötta.

– Man har gått länge i skolan och är ganska trött på det.

Hon brukar prata med gymnasieeleverna och uppmana dem att gå klart så att de får sin behörighet från gymnasieskolan för att sedan kunna läsa vidare på praktiska och teoretiska utbildningar.

– I trean är man ändå så nära att få lämna det här, annars måste man komma tillbaka och tentera sina oavslutade kurser eller läsa på Komvux. Men är man väldigt trött kan det vara bra med ett sabbatsår och komma tillbaka mer studiemotiverad.

Mer läsning

Annons