Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan som gjorde succé

Annons

När Engelska skolan kom till Gävle 2003 väckte friskolan en enorm debatt.

En skola där man måste säga Mister Holmström eller Miss Larsson till en lärare, stå på rad utanför klassrummet före lektion och där byxor med häng är absolut förbjudet, vad är det för fånerier?

Nu är Engelska skolan Gävles största. Den har fått sällskap av ett 20-tal systerskolor i hela Sverige. Grundaren och ensamma ägaren, NO-läraren Barbara Bergström, kan konstatera att hennes koncept om disciplin och regler gillas av landets barn och föräldrar.

Vi har träffat Barbara. Läs om hennes stränga krav på rektorer och hur hon tänker kring skattepengarna som blir vinst i hennes företag.

När jag var liten kom Åmotsbarnens pappor hem från jobbet i ett lämmeltåg, små Kopparforsbussarna varje vardag klockan 16. Bussarna parkerades mitt i byn och papporna spreds åt olika håll, hem till sitt efter en tung arbetsdag i skogen.

Nu är skogshuggarskrået borta. Trots det är det fortfarande papporna som dominerar hela skogsbranschen; egentligen helt utan anledning, någon råstyrka behövs inte längre.

130 000 kvinnor äger skog i Sverige. I ett reportage berättar vi varför de borde synas, höras och ta kontrollen över sin egen skog. Lisbet Brodin gjorde det.

Axmar slott flög i luften 1970, en planerad åtgärd mot den sorgligt eftersatta byggnaden. I dag laddar Ulf Ivar Nilsson med mer sprängstoff kring slottet: det var 25 år tidigare ett koncentrationsläger för tyskar!

Dessutom visar vi ipaden som kan lära dig spela piano, mäta ditt blodtryck och se till att skinkan blir genomstekt.

Mycket söndagsnöje!

Mer läsning

Annons