Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolavslutningen som kostade landshövdingen jobbet

/
  • ÄLDSTA HANDELSSKOLAN. Borgarskolans föregångare, Elementarskolan i Gävle, grundades 1797 och låg vid den här tiden i hörnet Drottninggatan–Norra Slottsgatan.
  • MEDALJENS BAKSIDA. Baron Salomon Mauritz von Rajalin fick i all hast lämna tjänsten som landshövding i Gävle våren 1813 – anklagad för landsförräderi.
  • Ulf Ivar Nilsson

Annons

var född i Karlskrona och amiral i svenska flottan. Men han hade även tjänstgjort under såväl brittisk som fransk flagg innan han 1784 blev den förste svenske kommendanten på S:t Barthélemy, en liten ö i Västindien som Gustav III samma år fått i gåva av franske kungen.

Därefter hade han varit konungens befallningshavande på Gotland i många år då han i februari 1812 efterträdde F A U Cronstedt – han med milstolparna ni vet – som landshövding i Gävle.
Men stackars von Rajalin hade knappt hunnit installera sig på Gävle slott förrän han gjorde en missbedömning som tvingade honom att avgå – mer eller mindre utpekad som landsförrädare. Egentligen handlade det om en struntsak, men ibland behövs det ju inte så mycket för att bringa makthavare på fall.


Elementarskolans terminsavslutning i Gävle strax före jul 1812. Och innan jag fortsätter ska jag nämna några ord om denna Sveriges äldsta handelsskola som lever kvar ännu i våra dagar under namnet Borgarskolan.
Gävle har ju gamla anor som skolstad och 1700-talets köpmän och skeppsredare behövde välutbildade människor på sina kontor. Men det var inte kunskaper om kyrkohistorien eller konsten att deklamera verser på gammalgrekiska man i första hand var ute efter.
Nej, de växande handelshusen ropade efter unga män som kunde skriva brev till utländska affärskontakter, som var hemmastadda i bokföring och som visste hur man räknar ränta på ränta. Men var skulle man få tag på sådana gossar när alla högre utbildningar i landet gick ut på att förvandla skolpojkar till präster.
Till slut tyckte den mäktige grosshandlaren Peter Brändström att det var dags anpassa utbildningen till det moderna samhällets krav, så på hans initiativ startades Elementarskolan i Gävle 1797.
Brändström dog tolv år senare, gammal och blind, och till hans minne lät svärsonen Pehr Ennes 1811 prägla ett antal medaljer som varje år skulle delas ut till skolans duktigaste elev. Det var ett stort silvermynt med Brändströms anletsdrag på ena sidan och en lagerbladsomringad text på den andra.
Den första medaljutdelningen skedde den 15 december 1812 och till mottagare valde skolans ledning Gustaf August Söderhjelm, son till brukspatronen på Tolvfors.
I egenskap av skoldirektionens ordförande fick den nye landshövdingen i uppdrag att överlämna hederstecknet. Och så långt var allt frid och fröjd.


ville av någon anledning uppmärksamma ytterligare en av skolans mer begåvade elever. Så han plockade på eget bevåg fram ännu en medalj som han överräckte till en förlägen yngling vid namn Nils Gustaf Netzel. Det var en liten silverjetong som ursprungligen kom från Uppsala universitet och som hade präglats till Gustav IV Adolfs kröning år 1800. Flera sådana medaljer hade köpts in av Elementarskolan i Gävle och under flera år delats ut till skolans elever. Men det var före statskuppen 1809 då den unge kungen avsatts och landsförvisats.
Som hög sjöofficer hade von Rajalin haft goda förbindelser med både Gustav III och hans son Gustav IV Adolf, men han var inte känd som motståndare till den nya regimen och det fanns knappast några politiska avsikter bakom hans vänliga gest mot skolpojken i Gävle.
Men Gustav Adolf gjorde fortfarande anspråk på den svenska kronan samtidigt som den nye kronprinsen, den blivande Karl XIV Johan, på ett närmast sjukligt sätt kände sin makt hotad av minsta lilla sympatiyttring för den störtade kungen.
Grosshandlaren Pehr Ennes intresserade sig knappast för rikspolitiska frågor, men hans dotter Charlottas man, generalmajoren Anders Fredrik Skjöldebrand, hade varit en av huvudpersonerna i sammansvärjningen mot den unge kungen. Så när Ennes berättade för sin svärson om medaljutdelningen i Gävle rapporterade denne snabbt vidare till kretsen kring Karl Johan. Resultatet blev att von Rajalin tvingades lämna sin post som landshövding redan på våren 1813, efter bara ett år i Gävle.


 innebar ett brådstörtat slut på den 56-årige amiralens vackra karriär. Han flyttade till Stockholm där han levde i ytterligare tolv år, deltog i några riksdagar som adelsman och satt under en tid i Riksgäldskontorets fullmäktige.
Elementarskolans efterträdare, Borgarskolan, delar fortfarande ut silvermedaljer till sina bästa elever. Den stora bär fortfarande Brändströms bild, medan den mindre pryds av landshövding Cronstedts porträtt.


TREVLIG SOMMAR önskar jag alla mina läsare. Nu tar jag sommarlov och återkommer inte förrän i augusti.

 

Mer läsning

Annons