Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slappna av och låt hönsen sköta jobbet

/
  • En hönstraktor.  Låt hönsen sköta jordbearbetningen och gödslingen av en yta. Flytta sen hönsen till en annan inhägnad (eller flytta hela inhägnaden om man har en mindre, mobil variant). Sen odlar man området som hönsen har förberett.
  • Överraska. Pilla in äppelkartet i god tid låt det  växa i tomflaskan.
  • Anna Malin Degermark,
som tycker att hönstraktorn är den härligaste traktorn

Det senaste inom hälsofrämjande trädgård för människor som blivit sjuka av stress ska vara så kallad Pettson-trädgård, hörde jag på en föreläsning. Alltså, att det ska se ut i trädgården som det gör hemma hos gubben Pettson och hans katt Findus i Sven Nordqvists böcker.

Annons

Roliga saker och detaljer överallt, vildvuxet, kanske en hög med gammalt bråte, höns som springer omkring. Att inte ha det helt perfekt runt sig kan kännas skönt, det gör att man själv inte behöver vara felfri och inte behöver man upprätthålla trädgården i klanderfritt skick heller. Det blir liksom tillåtet att vila.

Jag skulle också trivas, men kanske ha lite svårt att helt slappna av, i en trädgård som är fylld av små lustiga varelser i vad som närmast liknar biologisk mångfald på knark.

Höns är en riktig tillgång för trädgårdsodlaren. Någon gång vill jag skaffa mig höns och kanske en hönstraktor. En hönstraktor fungerar på det sättet att man låter hönsen sköta jordbearbetningen och gödslingen av en yta. Sen flyttar man hönsen till en annan inhägnad (eller flyttar hela inhägnaden om man har en mindre mobil variant). Sen odlar man området som hönsen har förberett. Som en bonus kan man slänga in allt ogräs till hönsen och de omsätter det till utmärkt gödning. Dessutom får man ju trevligt sällskap i trädgården och ägg!

Fåglar finns det gott om hos Pettson, och ett av de bästa och mest ekologiska sätten att hålla skadedjur borta från frukt och blommor är faktiskt att försöka få fåglar att bosätta sig i trädgården. Sätt upp olika slags holkar för småfåglarna och ett lockande fågelbad. Fladdermusholkar kan också byggas, fladdermössen sätter i sig mängder av småkryp.

En svartvit flugsnappare är numera hemmahörande i en holk utanför vår balkong. Och att den omhändertar många insekter det hör man sannerligen på namnet. Kanske är det också den som gödslar taket på mitt lilla växthus?

Tyvärr kommer inte det växterna därinne tillgodo, men de verkar växa till sig i alla fall. De får för närvarande flytande ekologisk näring utspädd med vatten i väntan på att planteras ut. Vissa sorters grönsaker har jag både direktsått och förkultiverat för att se vad som fungerar bäst. För sommarblommor med kort blomningsperiod kan den förresten förlängas genom att plantor i olika tillväxtstadier blandas, förkultiverade med platssådda.

Jag vet inte hur det är med katten Findus i sagan, han jagar säkert varken småfåglar eller hönor. Katten Ester här i huset gör emellertid sitt yttersta för att hejda fjäderfänas utbredning i trädgården, medan hennes husse hyresvärden verkar för det motsatta.

Mer läsning

Annons