Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små akvareller av Mosse Stoopendaal

/

Annons

Hur mycket kan två små akvareller av Mosse Stoopendaal vara värda? Som jag tror målade han huvudsakligen i olja. Sidensvansarna målade han som julkort till min familj. Hönsfamiljen kom till påsk och den lilla kungsfågeln fick jag med åtföljande handskrivna saga. Bilderna är 9x14 cm stora.
Dessutom skickar jag med en bild på en Hummel-figurin. Hur mycket kan den vara värd?


Mosse Stoopendaal, eller som han egentligen hette Wilhelm Jakob Stoopendaal, levde mellan 1901 och 1948. Han var helt självlärd förutom den undervisning han fick av sin far som också var självlärd konstnär. Mosse Stoopendaal inspirerades mycket av naturskildraren Bruno Liljefors. Många av hans verk såldes på hotellutställningar runt om i landet. I sin ungdom målade han akvareller med fågelmotiv varav en del användes som bokillustrationer. Dina akvareller är extra värdefulla tack vare att man kan härleda dem till en speciell familj och tid. Värdet är 800 till 1 000 kronor per styck.
är tillverkad på 1950-talet av Goebel Porslinsfabrik som grundades 1871 i norra Bayern där fabriken ligger än i dag. Hummel-figurerna skapades av Beata Hummel som levde mellan 1909 och 1946 hon visade tidigt prov på konstnärlig begåvning och under studieåren vid Konstakademin i München kom hon i kontakt med ett Fransiskaner-kloster och hon anslöt sig dit och blev nunna. Här fick hon namnet syster Maria Innocentia. I klostrets egen skola för barn fick hon undervisa i teckning och av en tillfällighet fick Franz Goebel ägare till porslinsfabriken syn på hennes teckningar. Han blev eld och lågor och lyckades få syster Maria Innocentias och klostrets tillåtelse att omsätta teckningarna till figuriner.
1935 presenterades de första figurinerna som genast blev stor succé. De tillverkas än i dag. Din lilla väggplatta avsedd för barnkammaren är värd ungefär 500 kronor.

Annons