Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små barn ska vaccineras

/

Även barn under tre år ska vaccineras mot svininfluensa. Läkemedelsverket väntas inom en vecka ompröva de nuvarande reglerna.

Annons

Hittills har endast små barn som tillhör riskgrupperna vaccinerats. I övrigt har föräldrar avråtts från att låta barn under tre år vaccineras eftersom det saknats uppgifter om biverkningar i åldersgruppen. Nu visar preliminära resultat från den första vaccinstudien att det inte finns fler biverkningar i åldersgruppen än i andra grupper, skriver Svenska Dagbladet.
Sannolikt kommer därmed alla barn mellan sex månader och tre år att vaccineras.
– Inom någon vecka eller så ska det komma rekommendationer för barn under tre år, säger Jan Liliemark, professor på Läkemedelsverket till SVT:s Rapport.
Huvudskälet till att ändra rekommendationerna är att barn under två år är särskilt utsatta, både när det gäller insjuknande och dödsfall.

Charlotta Bergqvist, utredare på Läkemedelsverket, betonar att det inte är helt säkert att rekommendationen ändras.
– Vi är inte klara med utredningen än. Vi har inte fått in alla data, säger Bergqvist.
Resultaten från en vetenskaplig prövning som bolaget Glaxo Smith Kline står bakom väntas komma under fredagen till Läkemedelsverket. Sedan ska allt analyseras.
– Man vill ju inte gå ut med någonting förhastat. Beskedet kommer inom en till två veckor, kanske snarare två – jag tycker att en vecka verkar väl optimistiskt, säger Charlotta Bergqvist.
Vaccinet Pandemrix är redan godkänt för alla barn från sex månader, men svenska myndigheter har valt att inte rekommendera rutinmässiga vaccinationer av barn under tre år, eftersom data om effekt och biverkningar på så små barn har saknats.

Mer läsning

Annons