Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små plantor behöver också vila

/

Det har börjat spira från de första sådderna, och det är dags att ge tillskottsbelysning.

Annons

Växtlampan har letats fram i förrådet för att monteras upp i taket vid sovrumsfönstret. Fram med borrmaskin, plugg och skruv.

En timer får säkerställa att belysningen tänds och släcks med lagom intervall. Och det ska ju vara bra att vakna till dagsljus, det finns dyra väckarklockor med inbyggt dagsljus för en fin start på dagen. Fast de tänds långsamt förstås. När min växtlampa plötsligt slås på blir det nog ett mer chockartat uppvaknande för kroppen.

Ett vanligt lysrör eller lågenergilampa som växtbelysning fungerar relativt bra. Ett soligt söderfönster hyfsat den här tiden på året. Men glödlampor gör ingen vidare nytta eftersom de både avger för mycket värme och har fel färgton.

Bäst är förstås lampor som är specialtillverkade för ändamålet. De ger ett stort ljusflöde och ljuset liknar det kalla, blåvita dagsljuset. Lamporna stimulerar framför allt plantornas vegetativa tillväxt, bladtillväxten. Det är användbart när man vill driva upp kompakta småplantor hemma.

Det finns också växtlampor med ett rödare ljus som särskilt stimulerar blomning och fruktsättning, så det kan vara bra att kolla upp vad det är man köper när man investerar i en växtbelysning. Olika kombinationer av rött och blått ljus är också vanligt, det hittar man i så kallade dualspectrum-lampor eller blandsljuslampor.

Det finns bland annat lysrörslampor, natriumlampor och halogenlampor att välja på. Led-lampor är det senaste inom växtbelysning. Led-lamporna är effektiva, exakta och har även den fördelen att de har väldigt lång livslängd jämfört med andra lamptyper. Tyvärr är de också mycket dyra fortfarande.

Att hänga upp någon slags lysrörsarmatur med kallvita lysrör i är kanske det enklaste och billigaste sättet att ge sina småplantor extra ljus. Lamporna ska vara ganska nära växterna, men var noga med elsäkerheten och med att ha luft omkring armaturen.

Växterna ska inte belysas dygnet runt, ungefär 12-16 timmars dagsljus räcker. Små plantor behöver också vila.

Mer läsning

Annons