Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smaka Chiles nationaldruva

/

Chile är på G som vinland i Sverige och internationellt. Hittills i år har landet, som introducerades här först 1990, ökat sin försäljning på Systembolaget med cirka fem procent och ligger på sjätte plats volymmässigt.

Annons

Chile gör i dag viner på en mängd olika internationella, främst franska, druvsorter även om cabernet sauvignon ännu dominerar med nära hälften av vingårdsarealen.
En druva som expanderar rejält är carménère
Den druvan har blivit Chiles nationaldruva som man nu satsar stort på.
Landet vände nämligen med den en pinsamhet till en framtidsatsning.
Historien är nämligen den att ingen chilenare för 15 år sedan hade en aning om att man hyste denna raritet i sina vingårdar.


Någon gång under 1800-talets första hälft importerades merlotstockar från Frankrike, men av misstag fick man med ett antal carménère-stockar. Dessa har alltsedan dess vuxit huller om buller i de förmodade merlotvingårdarna.
Men vid en DNA-analys 1994 uppenbarades sensationen. En stor del av merlotplantorna var carménère. Hela vinvärlden häpnade. Denna kvalitetsdruva ingick nämligen i de stora bordeauxvinerna innan vinlusens angrepp på 1800-talet då den i stort sett utrotades i Frankrike. Nu har den fått en renässans i Chile och nyhetstörstande, nyfikna vindrickare världen över vill smaka.


Den ingår nu i såväl blandningar med merlot och cabernet som i ren form. Som bäst bjuder den på mogna toner av svarta vinbär, björnbär, plommon och kryddor, som sämst uppvisar den stjälkiga, inte helt angenäma, gröna paprika-toner.

Annons