Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smaklökarna jublar!

/
  • Vinpersonlighet. Alsaces karismatiske, ytterst kvalitetsinriktade, vinproducent Marcel Deiss odlar sina druvor biodynamiskt och framställer mycket karaktärsfulla viner med mineralinslag från växtplatsen.

Ibland kan man verkligen drabbas av ett vin. När ens smaklökar jublar och man försätts i någon slags smakmässig eufori.

Det händer inte så ofta, men av en av månadens nyheter fick jag faktiskt en sådan ljuvlig sensorisk himlafärd.

Annons

Det smått sensationella vinet kommer från franska Alsace och är skapat av den excentriske biodynamikern Marcel Deiss. En eldsjäl och kvalitetsinriktad producent som ställt en massa begrepp på ända.
Han hävdar till exempel att växtplatsen, det som brukar betecknas terroir, är helt överordnad druvsorten. Därför samplanterar han olika druvor i en del av sina vingårdar. Bland månadens nyheter är det dock druvspecifika viner som gäller, men med en mycket tydlig mineraltonad terroirkaraktär från växtplatserna. Han använder sig också enbart av vildjästen (den som finns på druvans skal) vid jäsningen, inte av odlad jäst som är brukligt i dag.
Fyndvinet är gjort på druvan gewürztraminer och det släpps bara 360 flaskor, men de är värda att kämpa om då det rör sig om ett tämligen unikt vin med en extremt rik, koncentrerad, blommig, fet smak med härlig kryddighet och mineralitet. Producentens övriga två nyheter är också bra köp.
En riktigt god tysk riesling, Keller Riesling Trocken, hör också till de allra bästa vita köpen. Mycket gott och personligt är också syditalienska Cutizzi som gjorts på den läckra antika grekiska druvan Greco di Tufo.
Bland de röda nyheterna finns en rad utmärkta viner från Chateauneuf-du-Pape. Mest för pengarna bland de som finns i lite större volymer tycker jag Domaine de Saint Paul ger med sin långa, harmoniskt tilltalande, smak.
Den fantastiska, storslagna, valpolicellan La Bandina har en nästan amaronelik koncentration i sin ljuva, harmoniska körsbärsfruktighet. Ett klockrent fynd.

(Samtliga vinnyheter för november släpps 1 november och i starkt begränsade volymer)

Mer läsning

Annons