Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sms:en berikar svenska språket

– Sms-språket utarmar inte det svenska språket, tvärtom, säger Theres Bellander som forskar kring ungas dagliga sms-användande.

Annons

Sms-meddelanden får inte vara mer än 160 tecken och är därför korta och koncisa.

I sms-språk förekommer improviserade förkortningar och strukna vokaler. Tecken som :-) för leende. Onödiga ord utelämnas.

Dialekt, slang och renodlat talspråk används flitigt. En del är slarvfel, en del är sätt att spara knapptryckningar, en del är uttryck för lekfullhet eller sätt att markera grupptillhörighet. Mycket känns igen från äldre textkommunikationstekniker som telegrafi och telex, eller från e-post.

Men det nya är att sms-språket inte har utvecklats av en yrkesgrupp, som telegrafister, utan av användarna.

– En del menar att sms-språket utarmar det svenska språket men jag hävdar motsatsen. Det rentav berikar det svenska språket, säger Theres Bellander, doktorrand i nordiska språk vid Uppsala universitet.

Hon arbetar just nu med en studie av tonåringars dagliga kommunikation. Tidigare har hon bland annat skrivit avhandlingen ”haloo babe.. tack såå mkt för ditt mess!”.

– Dessa förkortningar och smiley-gubbar blir ett tillägg i de skriftliga publikationer som vi har. Unga vet att de hör hemma i chattforum och sms. De har ett brett språkregister och kan anpassa sig till olika situationer.

Mer läsning

Annons