Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smygimport oroar glasåtervinnare

/

Var femte glasflaska som återvinns via behållarna för glasinsamling har smygimporterats till Sverige.

Annons

Det rör sig om totalt 40 000 ton glas som måste tas om hand utan att producenterna betalat avgift för återvinningskostnaden.

– Det rör sig om en årlig kostnad på 18 miljoner kronor. Flaskor och burkar som köpts utomlands och förts in i Sverige utan att någon återvinningsavgift erlagts. Det leder till högre avgifter på de produkter med glasförpackningar som säljs här i Sverige, för allt glas måste ju tas om hand, säger Frank Tholfsson, vd för Svensk Glasåtervinning.

En stor andel av det smygimporterade glaset som hamnar i återvinningen är urdruckna öl-, vin- och spritflaskor.
– Det är inte bara ett miljökostnadsproblem, utan det är också ett stort folkhälsoproblem. Var femte flaska med alkoholdrycker har sålts utan någon som helst kontroll. Ingen vet ju vem som druckit ur flaskorna. Vi har ju bra kontroll på vad som sälja via Systembolaget, men många politiker har nog inte insett vidden av all den alkohol som tas in via gränshandeln, säger Erika Nylander, vd för branschorganisationen SVL som organiserar svenska importörer och tillverkare av sprit och vin.
– När införseln är så omfattande finns det anledning att misstänka att även en organiserad kriminell verksamhet finns med i bilden. Det finns även anledning att befara att en stor del av den sprit, vin och öl som importerats via gränshandeln sålts vidare till ungdomar, säger Erika Nylander.

Återvinningen av glas startade i organiserad form 1986 då Svensk glasåtervinning bildades. Under 1987 samlades 22 000 ton glas in, det var 17 procent av de glasförpackningar som hamnade ute på den svenska marknaden det året.
– Vi återvinner nu drygt 90 procent av allt glas som kommer ut på marknaden, under 2008 rörde det sig om 174 000 ton glas, säger Frank Tholfsson.

Mer läsning

Annons