Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöovädret dag för dag

Ett av de märkligaste snöfallen i vårt lands väderhistoria började fredagen 4 december och pågick i nära fyra dygn.

Annons


Ovädret började som ett ymnigt snöfall, som sfick folk att avstå från sina shoppingturer och ägna såg åt att skotta tung blötsnö. Tidigare snöfall hade redan gett ett 40 cm djupt snötäcke.Gävle kommuns snöröjare kämpade tappert med sina 70 fordon, medan snön fortsatte att vräka ned. Det föll minst 32 cm snö under dagen.
Swebus stoppade all lokaltrafik på grund av halka och risk för avåkningar. På eftermiddagen hade flera bussar kört fast i drivorna och trafikledarna ansåg det för riskfyllt att fortsätta körningarna.
Flera hushåll i Gävles ytterområden blev utan ström sedan snötyngda grenar kortslutit strömmen.
Vägverket hade fullt sjå att hålla de 60 milen från Dalälven i söder till Hamrånge i norr samt Hedesunda, Österfärnebo, Hofors och Ockelbo öppna.
Tidningsbuden körde fast med sina bilar, men försökte ändå nå alla prenumeranter, fast det tog längre tid än vanligt.


Gävle blev en isolerad stad. Det ymniga snöfallet fortsatte. Under dagen föll det över 40 cm.
SOS Larm tog kontakt med Radio Gävleborg, som började sända korta meddelanden med varningar. Samtidigt öppnade kommunen en upplysningscentral för allmänheten, dit folk kunde ringa med sina frågor.
Sjukhuspersonalen övernattade på sjukhuset och fortsatte sedan att jobba. De kunde ändå inte ta sig hem och deras kolleger kunde inte ta sig till jobbet.
Räddningstjänsten och polisen förstärktes med bandvagnar och snöskotrar, som patrullerade vägarna för att se att inga bilister blivit kvar i översnöade bilar.
E4 stängdes av liksom vägarna till Gävle och järnvägstrafiken. Inga dagstidningar kunde distribueras.
Allmänheten uppmanades att stanna hemma, inte gå ut och låta bilen stå. Ändå var det många som gav sig ut på vägarna med sina bilar och fastnade.
Strandsatta tågresenärer inkvarterades på stans hotell och akuthärbärgen typ Ansgars hus.
En 10-årig Sandvikenpojke återfanns svårt nedkyld efter sju timmar i snön.

 


Snökaoset stoppade allt. Vägarna var blockerade. Skolor och företag hölls stängda. Planerade operationer på sjukhuset och all mottagningsverksamhet ställdes in.
Varken post eller tidningar kunde delas ut, men abonnenter kunde hämta sin tidning på ett antal utlämningsställen typ kiosker, butiker och bensinstationer runt om i spridningsområdet.
Affärer och restauranger blev utan färskvaror. I vissa butiker delade man gratis ut mjölk som passerat bäst före-datum.
På Gefleortens mejeri tillverkade man bara yoghurt och filprodukter. I mejeriets överfulla lager stod 10 kubikmeter mjölk och bara väntade.
Den mesta informationen fick folk från Radio Gävleborg, kommunens upplysningscentral och SOS Alarm, dit många ringde och klagade på snöröjningen.
Det snöade fortfarande, men vädret förbättrades under dagen. Snötäcket över Gävle med omnejd mätte då 130-150 cm. På sina håll ännu mer.Väderomslag. Det kalla vädret förbyttes i blidväder, vilket försvårade snöröjningen, som fortsatte med oförminskad styrka.
Skolor och dagis hölls fortfarande stängda. Inga dagstidningar eller post kunde delas ut.
Järnvägen, E4 och riks-80 kunde öppnas igen, men alla privat bilkörning var fortfarande förbjuden i centrala Gävle. Många trotsade förbudet, varför polisen tvingades spärra av infarterna till stan.
Folk hade fullt sjå med att skotta fram sina bilar ur de mäktiga snömassorna. Hade de tur fick de fram sin egen bil vid första försöket.
Det konstaterades att många tak över altaner, carportar och växthus rasat eller skadats under snömassorna.
Hemtjänstpersonalen fick ta sig fram till fots, så de gamla fick vänta lite längre än vanligt på sin dagliga service.
Barnen kunde ta sig ut och leka i den härliga snön, medan föräldarna skottade tak.Snöröjningen pågick i oförminskad omfattning. Hundratals lastbilar körde i skytteltrafik med snö till snötippen på Avan, medan vanligt folk skottade och skottade.
Viss lokaltrafik kom igång i stan. Gymnasieskolorna var fortfarande stängda, men en del grundskolor kunde börja ta emot elever.
Dagstidningnarna kunde fortfarande inte delas ut utan folk fick hämta sina tidningar på särskilda utlämningsställen. På Arbetarbladet låg tidningsbuntar i entrén.
På posten sorterade man för fullt och jobbade i skift, men någon normal postgång var inte att tänka på.Snöröjningen fortsatte med över 100 fordon igång. Alla översnöade bilar vållade både ägarna och snöröjarna problem.
I centrala Gävle rådde fortfarande körförbud. Alla p-platser var upptagna eller otillgängliga.
Livet började ändå återgå till det normala. Tågtrafiken gick enligt tidtabell. Bandvagnarna kunde återtas och lokaltrafiken började sakta rulla igång. Isolerade personer fick hjälp tack vare helikopterassistans.
Skolorna kunde öppnas igen och dagstidningarna nådde äntligen hem till prenumeranterna.
Lönen snöade inne för de Sandviksanställda, som inte kunnat ta sig till jobbet på grund av ovädret.Kollektivtrafiken började rulla igång så sakteliga. Tre infartsparkeringar med pendelbussar iordningställdes. Körförbudet i centrum kvarstod.
De flesta skolor var igång och folk ägnade dagen åt att skotta snö.
Gävle hade så sakta återgått till det normala. Det innebar att en okänd mordbrännare såsom effektfull avslutning på snökatastrofen brände ned Gävlebocken.

Mer läsning

Annons