Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen: Inte aktuellt med nya riktlinjer

Socialstyrelsen har i nuläget inga planer på att göra en utredning för att ta fram nya riktlinjer för ultraljud när fosterrörelserna avtar.

Annons

– Först måste vi kolla om verksamheterna själva anser att det är nödvändigt, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsen.

Enligt Ingegerd Lantz, chef för kvinnosjukvården i Gävleborgs län, har antalet barn som dött i slutet av graviditeten varit konstant mellan fem och sju barn per år i Gävleborgs län.

– Ofta känner den gravida kvinnan att något är annorlunda och att barnet inte rör sig normalt. Om kvinnan känner en förändring är hon alltid välkommen till förlossningen. Vi nekar aldrig någon att komma hit och tar deras oro på allvar.

Men hon tror inte att nya riktlinjer för ultraljud skulle göra någon skillnad.

– En nollvision är tyvärr omöjlig. Det finns så många riskfaktorer, som till exempel övervikt, rökning och missbildningar. Det händer ofta så fort att när kvinnan kommer till sjukhuset är det redan försent. Men om kvinnan känner minskade fosterrörelser gör vi en undersökning och därefter ett akut kejsarsnitt om det är nödvändigt.

Socialstyrelsen har i dagsläget inga planer på att ta fram nationella riktlinjer för ultraljud i slutet av graviditeten.

– Det vi tittar på nu är om det är nödvändigt. Ett utredningsarbete är ett mycket omfattande och krävande arbete. Vi ska först göra en koll med sjukvården för att höra om de själva tycker att det är ett problem. De allra flesta vårdprogram tas annars fram av verksamheterna själva, säger Anders Tegnell, chef vid avdelningen för kunskapsstyrning på Socialstyrelsen.

Mer läsning

Annons