Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soffpotatisar har överviktiga barn

Föräldrarnas livsstil påverkar inte bara deras egen utan även barnens hälsa. Barn till fysiskt aktiva, tobaksfria föräldrar är både slankare och har bättre kolesterolvärden än barn till rökande soffpotatisar. Det visar en studie som gjorts vid Uppsala kliniska forskningscentrum.

Annons

Studien visar att ju mer fysiskt aktiva föräldrarna är, desto mindre vanligt är det att barnen är överviktiga och har desto lägre blodtryck, kolesterolvärden och halter av fetmahormonet leptin i blodet. Något som förvånade forskarna var att det inte fanns något samband mellan föräldrarnas utbildningsnivå och ekonomi och olika riskfaktorer för hjärtkärlsjuklighet hos barnen.

Det är mycket sällsynt att barn insjuknar i någon hjärt-kärlsjukdom. Men levnadsvanor i barndomen har stor betydelse för risken att insjukna långt senare i livet.

Enligt studien, som har publicerats i European journal of public health, deltog 602 familjer i Uppsala i enkätundersökningen och 990 barn i åldrarna fem till 14 samt deras föräldrar gjorde en hälsokontroll.

Mer läsning

Annons