Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som man sår får man skörda

/

Det är dags att så en andra omgång av fröer inomhus. Lika hastigt som den kom försvann nästan all snö och nu känns det helt rätt att fortsätta förbereda säsongens odlingar.

Annons

Många sommarblommor och grönsaker förkultiveras från och med mitten av april. Tagetes, lejongap och zinnia är exempel på blommor som passar att så nu. Det går att läsa på fröpåsen när rekommenderad såtid infaller för respektive blomma.

Jag sår luktärt som är tänkt att slingra på balkongen i sommar. Luktärtsfröna blötläggs ett dygn innan sådd för att komma igång. Man kan också snitta fröskalet med kniv eller sticka hål på det med en nål för att de ska gro bättre. Om fröna sväller efter vattenbehandlingen har blötläggningen fungerat.

Hälften av fröna i påsen sår jag nu, resten spar jag till senare. Det är bra att ha några frön kvar ifall sådden skulle misslyckas. Och det är lärorikt att så med några veckors mellanrum för att se vad som fungerar bäst.

Vitkål och purpurkål förodlar jag också. Och lite palmkål i reserv, den blev lyckad förra året trots att kål är en hårt utsatt gröda. Fiberduk över kålen är nästan ett måste om det ska bli något kvar att äta.

Som man sår får man skörda. Förhoppningsvis. Tobaksfröerna har äntligen grott, men jag undrar om det hinner bli något av de där småttingarna. Att det tog sån lång tid innan det ens började spira det minsta gör att jag misströstar.

Jag provade allt – jag har hållit sådden fuktig, låtit den torka upp, haft brättet varmt på elementet och haft sådden stående kallt på golvet. Vad det var som till slut gjorde att fröna grodde vet jag inte. Kanske var det ljuset som till slut blev tillräckligt.

Pallkragarna har tinat fram och först upp är förstås skott av röd trädgårdsmålla. Det märks att den är släkt med ogräset svinmålla, lika intensivt villig att sprida sig.

I år ska jag faktiskt testa att odla en ytterligare målla som kallas bärmålla eller smultronspenat. Växten liknar de andra mållorna och bladen kan ätas som spenat. Men den här mållan får bär också!

Hur bären smakar verkar det dock råda delade meningar om. Jag har läst beskrivningar av mållans bär som allt ifrån fadda och ointressanta till söta och milda. Det återstår att se. En intressant kulturväxt är det hur som helst.

Mer läsning

Annons