Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Som tvilling är man inte ensam"

/
  • Per och Jonas Löfström med Pers tvillingdöttrar Filippa och Fanny. ”Det finns bara fördelar med att ha en tvilling. När vi var barn var vi aldrig beroende av kompisar för vi hade alltid varandra”, säger Jonas.
  • LIKA SOM BÄR. Per och Jonas har följts åt genom livet. 
I dag bor Jonas med sin familj i en villa i Tierp och Per på en gård i Husby. De har fortfarande en tät kontakt och hjälper varandra med husrenoveringar. Pers fru Carina intygar att de jobbar väldigt bra ihop.
  • KOM FÖR TIDIGT. Fanny och Filippa föddes sex veckor för tidigt och hade dåliga blodvärden. De fick stanna tre veckor på avdelningen för tidigt födda på Falu lasarett.
  • JOBBIGT I BÖRJAN. Pers fru Carina fick ensam ta ett stort ansvar för barnen när tvillingarna Fanny och Filippa kom. Storebror Ludvig var drygt två år och Per spelade hockey i Leksand. ”Jag tror inte att jag sov ordentligt under de första två åren. Flickorna sov och vaknade i otakt”, säger Carina Löfström.

Per och Jonas Löfström är enäggstvillingar. De har följts åt genom livet i 35 år. Per är dessutom själv pappa till ett par sexåriga tvillingflickor, Fanny och Filippa.

Annons

Per och Jonas Löfström är inte bara lika varandra till utseendet. De har även gått samma utbildning, har gemensamma vänner, är duktiga hockeyspelare och jobbar båda som energi- och inneklimatsingenjörer.

– Vi har alltid varit bästa vänner och ställt upp för varandra, säger Per Löfström.

De har inte strävat efter olikheter eller försökt frigöra sig från varandra, som en del tvillingar gör.

– Det är klart att man vill vara en egen person och vi blir osams ibland, precis som alla andra syskon, säger Jonas Löfström.

Inte ens när de spelade samtidigt i Brynäs IF som 20-åringar kände de någon rivalitet.

– Nej, eftersom jag är back och Jonas forward har vi inte konkurrerat med varandra. Vi har unnat varandra framgångar och jag har väl snarare blivit förbannad om Jonas blivit bänkad en match.

De medger att de nog har tävlat mot varandra i allt, både i skolan och idrotten. Men det har alltid varit på ett positivt och uppmuntrande sätt.

– Vi har sporrat och stöttat varandra. Vi har följts åt genom studierna, det var en stor fördel när vi spelade med Brynäs och samtidigt pluggade på byggnadsingenjörsprogrammet. Då kunde det vara tufft och jag vet inte om jag hade orkat göra det ensam, säger Per.

Bröderna levde nära varandra fram till 25-årsåldern. Då åkte Jonas i väg till Tyskland för att spela hockey medan Per bestämde sig för att stanna kvar i Brynäs.

– Fram till dess hade vi träffats varje dag, vi bodde till och med i samma hus, fast på olika våningar. Det kändes ovant i början men det var väl dags, säger Per och skrattar.

I dag bor Per på en fin gård i Husby, utanför Örbyhus och Jonas har en villa i Tierp. Båda är gifta och har barn.

När Per och Carina Löfström väntade sitt andra barn 2001 fick de en smärre chock när de fick veta att det var tvillingar. De trodde att tvillingar bara kunde födas varannan generation.

– Jag kände mig utvald, det var som att vinna på lotto, säger Carina Löfström.

När det gäller Fanny och Filippa är Carina noga med att skilja på flickorna som individer. Fanny visar stolt upp sitt eget fotoalbum med babybilder bara på henne och genast vill Filippa också ta fram sitt album.

– Jag försöker lyfta fram det som de är bra på. De är olika, Fanny är mer ordningsam och Filippa är lugnare.

Per verkar däremot inte reflektera så mycket över det, för honom är det så naturligt.

– Jag har aldrig brytt mig om i fall vissa betraktar mig och Jonas som en enhet. Jag ser bara fördelar med att ha en tvilling. Jag tänker att det är samma sak med Fanny och Filippa. De kommer aldrig att vara ensamma, de kommer alltid att ha varandra.

Mer läsning

Annons