Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarsol ökar risk för algblomning

/

Värme, solsken och stiltje lockar till svalkande dopp men ökar också risken för algblomning. Fast än så länge syns bara svaga tecken på detta årliga badargissel.
– Det är lite tidigt än, men risken ökar onekligen med det här vädret, säger Sture Nellbring på Informationscentralen för egentliga Östersjön vid länsstyrelsen i Stockholm.

Annons

Informationscentralen rapporterade på måndagen att årets första ytansamlingar av alger nu har observerats i Hanöbukten och söder om Öland. Då fanns även antydningar till algblomning runt Gotland, samt bland annat runt Blå Jungfrun i Kalmarsund.

Nere i vattenmassan
Men några timmar senare publicerade SMHI en färsk satellitbild, där nästan alla de här tecknen på algblomning var borta igen. Därför är risken knappast överhängande.
– Vi vet inte så jättemycket i detalj. Vi har ett möte senare i veckan för att diskutera läget, säger Sture Nellbring.

Han berättar att mätningar tyder på att det pågår en algblomning nere i vattenmassan, men det är ännu oklart vilka arter som ingår. De ytblomningar som varit tidigare i år har mest bestått av kiselalger och harmlösa typer av cyanobakterier, som också kallas blågröna alger. Den fruktade, giftbildande katthårsalgen, cyanobakterien Nordularia spumigena, har bara förekommit i enstaka fynd, bland annat utanför Landsort i Stockholms södra skärgård.
Det har också varit lite väl kallt i vattnet för att katthårsalgen ska växa till. Östersjön har hittills haft kanske 11–13 grader, katthårsalgen vill ha drygt 15.


På Västkusten är vattnet i stället för salt för katthårsalgen. Där består algblomningarna främst av olika sorters kiselalger, som kan ge havet skiftande färgtoner. Till skillnad från katthårsalgen innebär kiselalgerna sällan risker för badare, men de kan i stället förgifta musslor så att de blir olämpliga att äta. Det är en av de faktorer som Informationscentralen för Västerhavet, placerad på länsstyrelsen i västra Götaland, håller ögonen på under sommaren.
– Men än så länge har vi inget särskilt att rapportera, säger Stellan Elmér på informationscentralen.

Mer läsning

Annons