Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sömnlös av rasterplattor

/

Jag har drömt om typsnitt. Jag har drömt om spalter. Jag har drömt om runda hörn. Jag har legat sömnlös över färger på rasterplattor.

Annons

7 oktober kändes det som en förlossning. Det var då Arbetarbladets första nummer med den nya layouten kom ut. Efter över ett års värkarbete fick äntligen tidningen möta världen, er läsare. Vilken lättnad!

När vi började processen med att göra om utseendet på tidningen sa jag att jag kunde tänka mig att vara med i projektgruppen om vi hade konsulter som gjorde själva jobbet. Så var det till en början, men av olika anledningar kopplades konsulterna sedan bort och kvar stod vi i projektgruppen. Då var vi fyra personer. En av oss bytte jobb och lämnade gruppen, en annan av oss hade inte möjlighet att frigöra sig från sitt ordinarie arbete. Så till slut var det jag och min chef som skulle göra denna omvandling. Hur blev det så? Jag skulle ju bara vara bollplank i en projektgrupp...

Men har man tagit fan i båten får man ro honom i land – så det var bara att jobba på.

Jag har jobbat som nattchef här på Arbetarbladet i ungefär tio år nu och kan det jobbet rätt bra. Men layoutomgörning kände jag mig helt grön på. Konsulterna hade tagit fram typsnitt till de olika textdelarna och rubrikerna, och deras förslag behöll vi till stor del. Sedan var det bara resten kvar... Det jag ligger bakom är hur vi bygger upp sidorna nu. Vi har tagit bort det enspaltiga notisblocket och jobbar i stället med sidor som är uppdelade i block om sex, fyra respektive två spalt. Jag tycker att tidningen har blivit mer varierad i upplägget nu. Jag hoppas att du håller med.

Till en början känns kanske en ny design konstig och rent av ful. Vi kan till exempel jämföra med kläddesign. Utsvängda byxor med superhög midja? Hur snyggt tyckte du att det var första gången du såg det? Men med tiden vänjer man sig och vips så går man runt i ett par sådana byxor.

Jag hoppas att du har vant dig vid Arbetarbladets nya utseende och att du gillar det. Vi har fått en del klagomål och även ändrat på en del detaljer under den här dryga månaden som har gått sedan omgörningen. Men vi har också fått mycket beröm.

Själv tycker jag att det har gått över förväntan. Det har varit ett mödosamt arbete, men jag har lärt mig mycket.

Nu sover jag gott om natten igen, och drömmer bara ibland om tidningens utseende.

Catrin Landén
nattchef
Tel. 026-15 93 90
catrin.landen@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons