Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Somrigt fräscha vita och goda röda grillviner

/

En del sköna majviner lanseras som tillfälliga nyheter på Systemet denna månad.

Annons

En del sköna majviner lanseras som tillfälliga nyheter på Systemet denna månad. Men de verkliga prisfynden inskränker sig till fem, annars får man mestadels vad man betalar för. Och visst finns det en hel del intressant att botanisera bland.
Själv tanker jag bunkra upp inför sommaren med en låda av det vita Abad Dom Bueno Godello från spanska Galicien. Är gjort på den mycket fräscha godellodruvan som här gett ett mycket vitalt limefriskt torrt vin med en aptitretande mineralitet. Smakar lite som en korsning av Chablis och sauvignon blanc i elegant förening. Blir kalas till lättare sommarrätter, inte minst på fisk och skaldjur.

Välkommet är att allt fler producenter i de nya utomeuropeiska vinländerna börjat tona ner eken i sina viner och i stället betona terroir (jordmån) och den rena druvfrukten. Trenden är allra tydligast i de vita vinerna som argentinska Alamos Sauvignon Blanc – som är betydligt mer Loire än Nya världen i stilen – och kaliforniska Dry Creek Fumé Blanc exponerar en behagligt sval, ren citrusvital frukt utan ekinslag.
Kina gör ett nytt försök på den svenska marknaden med en inte alls oäven oekad chardonnay med toner av mogna äpplen, citrusskal och okej syrafräschör.
Vill man komma billigt undan så ger päronfruktigt friska Dunavár Sauvignon Blanc Chardonnay bra smakvaluta för liten slant.

Bland de röda svarar Portugal för två av de allra bästa köpen. Båda kommer från det vackra portvinsdistriktet Douro och bjuder på såväl personlighet som kraft och finess. Båda passar till säsongens grillade kött vilket också gäller de två sydafrikanska SAAM Mountain i olika druvkonstellationer.

Mer läsning

Annons