Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soppskål värd mer med fat

/

Annons

Nu kanske jag äntligen kan få svar på min undran. Såg att du hade en Gröna Anna med i tidningen för ett tag sedan och att du kan en del om den. Jag har varje gång jag ser Gröna Anna kollat om det står original på stämpeln men aldrig hittat någon del med denna stämpel. Jag har fått denna soppskål av min mor som i sin tur fått den av sin mor. Jag skulle gärna veta vad som menas med original samt värdet på min soppskål.
SK


Svar: Göteborgs Porslinsfabrik startade 1898 på Hisingen i Göteborg. Man importerade många servismönster men hade också egna formgivare som skapade dekorer. Dessa stämplades med original. Servisdekoren tillverkades troligen redan från starten förutom i grönt även i blått.
Grön Anna har felaktigt främst förknippats med Rörstrand. Rörstrand grundades redan 1726 på det ställe som i dag heter Rörstrandsgatan. 1914 köpte Göteborgs Porslinsfabrik Rörstrand. Från 1926 förlades all tillverkning till Göteborg och allt gods stämplas med Rörstrand. 1936 flyttar Rörstrand till Lidköping. Stämpeln visar att din soppskål är tillverkad mellan 1905 och 1910. Värdet är mellan 2 000 och 2 500 kronor om du har det tillhörande fatet. Utan fat är värdet mellan 1 000 och 1 500 kronor.

Mer läsning

Annons