Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande mörka kraftpaket

/
  • Häftig ale. Danska Mikkeller har bryggt ett extremt läcker IPA hos de innovativa skottarna Brewdog.
  • Svart smakbomb. Kolsvarta Stone 15:th Anniversary Escondidian Imperial Black IPA smakar minst lika mycket som namnet är långt.

Glöm allt vad stor stark och konventionellt lageröl heter! Våga kasta dig ut i den nya sköna ölvärld som på senare år exploderat av experimentlusta och innovativa smaker.

Att ölvärlden i dag är så extremt mångfasetterad ska vi tacka alla småbryggerier för, de har gett oss alternativ till storbryggeriernas tidigare konforma, klent humlade lagerhegemoni.

Annons

December månads exklusiva ölnyheter erbjuder en rad mycket goda och spännande mörka maltskapelser. Alkoholstarka och i flera fall extremt smakrika och humlebeska.

Det är de amerikanska mikrobryggerierna som drivit på utvecklingen mot allt extremare smakexcesser i malt- och humleintensitet, ofta med brittisk Indian Pale Ale som avstamp.

Skotska Brewdog samarbetar av och till med danska Mikkeller, oftast med spännande resultat. Deras I Hardcore You IPA har en fin bärnstensfärg och en stor fruktig humlearom med stråk av russin och farin i en glycerolfet stil med rejält bett i efterbeskan. Ett klart häftigt smuttöl.

Både Brewdog och Mikkeller lanserar också var sin maffig porter som kan fungera fint som julöl. Mikkeller Fra Til är kolsvart, gräddigt skummande, med en hårdrostad smak som förnimmer om såväl bitter mörk choklad som kaffe och pepparkakskryddighet. Klarar fint att balansera den höga alkoholen (8 procent). Något mindre bombastiskt i en snarlik, rostad, chokladig porterstil är Brewdog Winter porter.

Allra häftigast, bland raden av häftiga, smakupplevelser bland nyheterna bjuder nog ändå amerikanska Stone 15th Anniversary Escondidian Imperial Black IPA på. Här är alla smakreglage skruvade i maxläge till en närmast melasslik, högintensiv sirapsfet maltbrygd med påtaglig humlebeska. Gott och en exceptionell ölupplevelse!

Sune Liljevall

Mer läsning

Annons