Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande ölnyheter

/
  • Bödeln India Pale Ale - tufft namn på ett stöddigt öl med koncentrerad fruktighet och påtaglig kraft i humlebeskan. Ett av flera riktigt intressanta öl bland majnyheterna.
  • To Øl First Frontier IPA är en mycket smakrik, massivt humlad och påtagligt besk belgisk ale av ypperlig klass.

Sju exklusiva nya öl lanseras på Systemet i maj. Det är genomgående mycket goda och spännande maltskapelser, flera av innovativt snitt fjärran från stor-stark-lager-konformitet.

Annons

Merparten är starkt inspirerade av de amerikanska mikrobryggerierna som på senare år skapat en smärre ölrevolution runt om i världen med nya aromatiska humlesorter och kraftfull beska.

Svenska Bödeln India Pale Ale från Hantverksbryggeriet i Västerås bjuder på en härligt fruktig smakrikedom med ett påtagligt bett i beskan.

Personligt
Snarlikt i stilen men med mer av allt är To Øl First Frontier IPA som hör till de häftigaste och godaste India Pale Ale jag smakat. Ölet kommer från Belgien men är definitivt mer amerikanskt i stilen, i en tämligen torr, mycket generöst fruktig och rejält humlebesk stil. Alkoholhalten är hög men inte påträngande. Både mältat korn och havre har används i brygden tillsammans med en rad olika humlesorter.

Mycket personligt och annorlunda är Mikkeller Koppi Tomahawk x Odoo Shakiso Coffee IPA som är ett samarbete mellan det utmärkta danska bryggeriet Mikkeller och belgiska Koppi. Här har man tillsatt kaffebönor under bryggningen vilket adderat en viss besk kaffeton till den fruktiga humlearomen. Gott och kul.

Från Västkusten
Grebbestad Lunator är ett dubbelbocköl av bästa tyska snitt. Här bjuds en generös sötmaltig smak med inslag av russin och vörtbröd i den något feta smakbilden som föredömligt integrerar den höga alkoholhalten. Glycerolfetma från hög alkohol upplevs också i belgiska Guldenberg som dock främst imponerar med en stor fyllig maltighet och en snyggt avvägd humlebeska.

Vill du smaka godbitarna så ska du inte vänta för länge då dessa öl lanseras i mycket begränsade volymer.

Mer läsning

Annons