Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spegelskänk från 1800-talet

/

Annons

Tacksam att få veta något om dessa möbler, värde m.m. Skänken från farföräldrarhemmet och byrån från morföräldrarna. Byrån låsbar även på högerkanten. Stolarna och lampan kan också vara intressanta. Spegeln hör väl till byrån? Jag har sett dem i alla år snart 80 år.


Spegelskänken är tillverkad i slutet av 1800-talet och den är ådringsmålad dvs målad att efterlikna ädla träslag som valnöt. Under 1800-talet förekom träådringsmålandet huvudsakligen inom allmogen. Mönstren fick man fram med en svamp, en kam eller helt enkelt handens baksida. Skänken ser ut att vara i gott skick och det är trevligt att den fått behålla målningen och inte blivit avlutad. Värdet är omkring 2.500 kronor.
Byrån är även den från senare delen av 1800-talet. Både byrån och skänken är i en modell som förekom i stora delar av landet. Värdet på byrån är omkring 1500 kronor. Pigtittaren eller lådspegeln är även den från samma tid. Värdet omkring 1.000 kronor.
Pinnstolen har en amerikansk förebild och började tillverkas i Småland, Svenarums socken, på 1850-talet. Värdet är ett par hundra kronor per stol.
Fotogenlampan är från 1890-talet och värdet är 1.200 till 1.500 kronor.

Mer läsning

Annons