Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spela som de gamla grekerna

/
  • Arbetarbladets journalist Sune Liljevall deltog i SM i Kottabos i juni, men lyckades inte erövra titeln.
  • God syditalienare. Salice Salentino från italienska Apulien är en god representant för druvan negroamaro.
  • Bra vit låda. Flaskan Garofoli är ett fynd. Nu finns samma vin även i låda i beställningssortimentet.
  • Extremöl. Visst är Brewdog Hardcore extremt i sin massiva, alkoholstarka smakrikedom. Men gott och definitivt en spännande smakupplevelse.
  • På många antika fat och kärl finns bilder på kottabosspel. Tävlingen skapades av grekerna och hade sin storhetstid i södra Italien från 600 till 300 år före Kristus.

Kottabos är en mycket anrik form av "alkoholmissbruk". Det antika, grekiska spelet går ut på att kasta vin med precision. Kanske en lek för sommarens fester?

Annons


Kottabos, som ofta avbildas på antika dryckeskärl, var en sport som skapades 600 år före Kristus och som praktiserades av grekerna i drygt 300 år. Den hörde till de stora idrotterna och var likvärdig med bland annat diskus, löpning och brottning.
Vid fester till vinguden Dionysos ära, som brukade äga rum på Akropolis östsluttning, roade man sig ofta med spelet. Liksom vid så kallade symposier där lärda män träffades och bedömde viner och dryftade allsköns spörsmål.


Testa i sommar
Det hela går ut på att man fyller en bägare med vin och därefter med precision slungar vinet mot ett metallfat som balanserar på en stång 3,5 meter bort. Vinet ska träffa fatet i så pass sammanhållen form att det faller ner. Lättare sagt än gjort.
Men varför inte testa den antika sporten i sommar? Efter grillningen är det bara att sätta igång med det som finns kvar i vinboxarna. En manshög stång, ett fat och ett brett kärl eller ett vinglas är allt som behövs.
Och det går naturligtvis lika bra med alkoholfria alternativ!


Sunes röda:
Salice Salentino Riserva 2006, Apulien, Italien (7570), 69 kronor
Ett klassiskt, befriande otrendigt, syditalienskt vin med stor personlighet. Bjuder på en mogen smak med inslag av körsbär, katrinplommon, läder och tobak i den långa, harmoniska smakbilden. Borde likt Copertino från samma region k-märkas. Fungerar fint till de flesta, lite mer robusta, kötträtter.

Sunes vita:
Garofoli Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2010, Marche, Italien (70117) box 3 liter, 179 kronor
Sedan en tid finns detta användbara, torra fiskvin på verdicchiodruvan även på box i beställningssortimentet. Kvaliteten är jämförbar med flaskans. Det handlar om ett behagligt, neutralt fruktigt vin med försynta inslag av päron och citrus, som passar förträffligt till det mesta från sjö och hav, liksom till de flesta vegrätter, pajer och ostar.

Sunes öl:
Brewdog Hardcore IPA, 9,2 %, Skottland (1591) 33 cl, 36 kronor
De innovativa bryggeriet Brewdog imponerar ständigt med sina fräcka ölskapelser. Denna dubbel-IPA, som gjorts på en rad delikata amerikanska humlesorter, exponerar en sirapsfet, massiv smak av torkade frukter, söt maltighet och humlebeska som fint integrerar den höga alkoholen. En helläcker extremöl att njuta i stilla kontemplation.

Sune Liljevall/TT Spektra
sune.liljevall@ttspektra.se

Mer läsning

Annons