Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sportens hårda julklappstips

/

Sportboksåret 2011 är en 50-oddsare som gick in! Aldrig förr har sportboken fått så mycket utrymme i nyhetsmedia. Aldrig förr har den sålt så bra.

Annons

En förklaring är att författaren helt själv styr berättelsen. En annan att den erbjuder det perspektiv som en alltmer andfådd nyhetsjakt inte riktigt hinner med. I bruset av resultatet och upphetsade TV-kommentatorer är sportboken en lågmäld röst med personligt tilltal.

I sportlitteraturen finns en tydlig gräns mellan den gamla bekräftande (90 % av titlarna) och den nyfikna/sökande. Av de tre titlar som var nominerade till Årets Sportbok har Zlatan skapat förlagshistoria. Sjöberg höjde sitt mentala och sociala pers med minst en meter och debatterades i Riksdagen. Den tredje är galet självterapeutisk, introvert, poetisk och så motsägelsefull att den utgör svensk sportlitteraturs andra andning. Och så handlar den om norska skidåkare…

...Årets sportbok 2011 är Sverker Sörlins Kroppens geni!

Magnus Sjöholm

 

Jag är Zlatan: Zlatans egen berättelse

Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz

Albert Bonniers Förlag

170:-

* Första gången jag träffade Pep Guardiola var han en blyg, finnig, nyduschad nittonåring i den nedre pressbaren på Camp Nou. Sedan har jag följt hans karriär och kan konstatera att den Pep som Zlatan beskriver är ingen jag känner. Liksom mycket annat i boken är detta motsägelsefullt på gränsen till falskt, överdrivet och toppat av ett groteskt självförhärligande. Zlatan kräver respekt men visar inte andra någon. Förutom de som är ännu tuffare än Zlatan själv. Respekten liknar rädsla förklädd till beundran. Samtidigt är detta en djupt fascinerande bok om en värld okänd för de flesta svenskar. Både armodet i Rosengård och den extrema narcissismen. Och Zlatan är alltid underhållande, även när han bara går omkring på topp och surar för att han inte får några bollar. Jag är Zlatan är en väldigt viktig bok om Sverige!

Kroppens geni – Marit, Petter och skidåkning som lidelse

Sverker Sörlin

Weyler

190/50:-

* Boken som ska bevisa att Björgen och Northug är snabbare än Usiah Bolt, och varför, är ett fatalt misslyckande men grymt fängslande. I själva verket är det en bok om idrotten som religion och en nyfrälst 54-årings uppgörelse med sin fysiska självbild. Den förmår bära både den tävlades passion och betraktarens poesi. Det är enastående sportlitteratur!

 

Det du inte såg

Patrik Sjöberg /Markus Lutteman

Norstedts

185:-

* Sjöberg gett både pedofilen och hans offer ett ansikte, en historisk mission som inte går att överskatta. Även i övrigt är det en stark kritisk, oresonlig bok som trampar på dussintals ömma tår. Som klubbkänsla, friidrottsförbund, sportpress och skattemyndigheter. Han hävdar fortfarande att idrottspsykologi bara är buffel och båg, han som i princip alltid misslyckades när de verkligen gällde. Och han släpar ut Sven Nylander ur garderoben! Att sedan Sjöberg inte själv framstår som vidare förnuftig, ansvarfull, hälsosam och fin idrottsförebild sånt är en annan sak.

 

Tigern – Hans liv berättat för vännerna

Christer Carlsson, Lennart Hovelius, Ulf Kriström

Idrottsbolaget i Europa AB

295 :-

* Här är hundra bilder på hockeyspelaren Tigern och han skrattar på vart enda ett. Här är 50 bilder på tränaren Lennart Johansson och det enda han inte ser allvarlig ut på är det från en försäsongsträning med spelarna när han just fått reda på att han tilldelats Gävle kommuns kulturpris 1980. Förmodligen är det precis efter att Willie Löfqvist sagt att det är som att ge Guldpucken till Evert Taube. Spelarna skrattar, Lennart Johansson ler förläget.

Här är en man som verkar personifiera livsglädjen i varje skär men samtidigt bär ett stort allvar inom sig. Han är oerhört principfast, långsint och ställer samma tuffa krav på andra som på sig själv. Och det är just detta som gör vännernas minnesbok så pass bra för den berättar om en människa som känns väldigt levande och väldigt närvarande.

Inte i första hand för bokens alla roliga anekdoter och berättelser. Definitivt inte för privatpersonen, den äkta mannen och familjefadern som vi inte får reda på något om, utan just alla dessa fantastiska, alldagliga, kanske vardagliga, bilder av Johan.

Spela fotboll bondjävlar Del 1

Torbjörn Andersson

Symposion

230:-

* Uppföljaren till Årets sportbok -02, Kung Fotboll, är nästan lika bra. På 800 sidor, behandlas två frågor och sex orter med olika profil och förutsättningar: Helsingborg, Landskrona, Malmö, Mjällby/Listerlandet, Växjö och Göteborg. Dels behandlas klubbarnas relationer till stadens politiska styre och näringsliv. Dels till supportrarna och frågan om rivalitet som drivkraft. Plus en ingående analys varför svensk klubbfotboll drabbats så hårt av globaliseringen: hembygdstraumat, exportindustrin och den svenska samförståndsmodellen vilket resulterat i att Sverige, enligt författaren, förmodligen är det enda land i Europa som aldrig officiellt professionaliserat sin verksamhet. Anderssons fotbollsforskning är däremot i världsklass!

 

Pengar & sex

Mats Hård

Nero Förlag

70 :-

* En typisk 5-5-match: Ingen kan skriva roligare om att vara fotbollsgalen (+5) och loser (-5 ) än Mats Hård (en miljökonsekvens av uppväxten i Sundsvall). Han förlorar flickvän, bimbos, alla egna plus andras pengar genom att spela på fotbollsmatcher (och på några toksäkra hemmasegrar i damernas finska boboll-liga). Och då är det ändå han själv som satt oddsen – innan chefen på spelbolaget kom på honom, Citat: Förbannade Gefle. Det är vi som är Norrlandsfönstret. Gefle är bara en sketen frånluftsventil. Gefle – Norrlandsventilen.

 

So what/Välkommen till Basketland

Jona Autio

Autio/Press

100:- styck

* Annorlunda och bitvis lysande basketprosa av landets i särklass idrottsligt mest meriterade författare. Autio var 25 år och kapten i landslaget när han överraskande hoppade av. I de här tunna, vackra böckerna skriver han bättre om basket än de flesta andra, i världen. Den första är en uppgörelse med den förre coachen Charles Barton och den andra en EM-turné i Serbien.

 

Born to Run – jakten på löpningens själ

Christopher McDougall

Offside

190:-

4 Lite Carlos Castaneda-flummig men extremt intressant bok om att springa vansinngt långt och barfota. Minus att den är så fokuserad på Nord- och Centralamerika. Man kan, faktiskt, springa långt, snabbt och barfota även utanför den amerikanska kontinenten.

Till sista droppen

Johan Davidsson och Daniel Enestubbe

Idrottsbolaget i Europa

240:-

* Överraskande öppenhjärtlig och intressant bok om en av Elitseriens moderna ikoner. Originellt nog börjar den i nuet och slutar med att han föds. HV/71-spelaren vågar också diskutera den kritik och omdömen han fått i Sverige som rumphuggen pedant, fåfängd och girig. Vilket egentligen endast innebär att han är klok, sympatisk och seriös.

 

Litterære fortellningar om idræt i Norden Helte, erindringar og identitet

Redaktörer:Vicki Bjerre och Susan J. Bandy

Aarhus Universitetsförlag

Ca 450 :-

* Här krävs ett gigantiskt intresse för sport och skönlitteratur. Har man det ges man många fascinerande, men ojämna, sidor. Bland annat det faktum att den Godot som teaterpubliken väntat på i 60 år egentligen var fransk cyklist och att det skrivits över 600 deckare om golf. Tvåa är hästsport före baseball.

 

Tillsammansheten

Jan Nordström

Förlag: Jan Nordström

299:-

* En utlämnande och finstämd hyllning till den livsform som manliga idrottskollektiv utgör. Själv kallar författaren/fotografen/konstnären det för en En livsberättelse /…/ tillsammans med Kalmar FF:s A-lag 2010-2011. Den fd målvakten har skapat ett vacker kombo av terapibok och omklädningsrumsskildring: alla bidrar, alla kramas på bild. Henrik Rydström drar, inte oväntat, ett tungt lass!

 

Messi – verdens beste

Luca Caioli

Turbulenz

200:-

* Caioli är italiensk journalist och skriver porträttböcker av fotbollsstjärnor som översatts till många språk, märkligt nog inte till svenska än. Intervjuer med allt från mamma Messi till tränare, spelare, journalister plus ett kort avslutande, ganska intetsägande samtal med Leo själv. Ibland är det riktigt spännande, som att Leo växte upp med tre starka kvinnor omkring sig (med ett finger dedicerar han alla mål till mormor Celia i himlen) medan pappa Jorge verkar vara lite tyst och sluten som sonen.

 

Lär dig snacka fotboll – 546 fotbollsglosor som får dig att låta som att du vet vad du pratar om

Cecilia Franck

Klonk Förlag, 100:-

* Redan Ludwig Wittgenstein konstaterade att Mitt språks gränser är mitt universums gränser. Detta är en kul lärobok för folk i behov av bildning: från elementära fraser för fotbollsmorsan ( Match – spel mellan två fotbollslag) till expertkommentatorn ( Utmana – att medvetet driva bollen mot en motståndare för att ta sig förbi). Allting är inte rätt men det är ändå den perfekta klappen för de som vill/borde vidga sina vyer.

 

Nordenskiöldsloppet 1884 – historien om världens hårdaste skidtävling

Olle Backman

Nordenskiöld-samfundet i Finland

100:-

4 Tunn men välskriven och mycket fascinerande berättelse om en tävling över 22 mil i den västerbottniska vildmarken. På träföremål vägandes två, tre kilo styck. De flesta skidlöparna kom att drunkna eller förfrysa på fjäll men erfarenheterna av loppet bidrog till att norrmannen Roald Amundsen, i kamp mot de skidkritiska engelsmännen, kunde upptäcka Sydpolen 25 år senare.

 

Kulturstudier, kropp och idrott – perspektiv på fenomen i gränslandet mellan natur och kultur

Red: Helena Tolvhed och David Cardell

Malmö studies in sport sciences vol. 10

250:-

* Om fotbollskläders design och funktionalitet, om sinnligt kunnande och lärande med utgångspunkt i skateboardsporten. om datorspelskulturens sportifiering och sportjournalistikens motvilja för synonymer för kropp plus simkunnighetens etnografi (I Sverige simmar vi tillsammans); är några av ämnena i antologin. De långa essäerna ger annorlunda och ofta väldigt spännande sportperspektiv men de flesta är tyvärr enbart skrivna för en akademisk läsekrets.

100 änglar

Stefan Thylin

Sportförlaget, 120:-

4 Äntligen är Thylin på hemmaplan. Urvalet är diskutabelt till skillnad från de små kärleksfulla presentationerna. Som den om den kanske mest tekniska spelare Thylin sett ( säger en hel del): Karl-Henrik Larsson debuterade i allsvenskan 19 år gammal, varvade ner när han var 21 och dog vid 34!

 

Stockholm 1912

Christer Isaksson

Ekerlids Förlag, 205:-

* Boken har två underrubriker vilket känns ängsligt och Isaksson målar verkligt brett. Utgångspunkten är att 1800-talsikonen Strindbergs död sammanfaller med den mindre lyckade placeringen av tennisturneringen och hela Solskensolympiadens invigning (i skuggan av Wimbledon och i snöstorm…). Intressanta, men kontroversiella, är även hyllningarna till spelens tre stora reaktionära, och i viss mån nazianstrukna svenska arkitekter.

 

Svenskarna som vunnit Stanley Cup

Daniel Enestubbe

Idrottsbolaget i Europa AB , 260:-

* K ul bok om 27 ½ svensk (Ulf Samuelsson var amerikansk medborgar ett tag). Kapitlet om Robocop hör också till de mer intressanta, då nuvarande MODO-tränaren är vald till en av de fulaste spelarna i NHL:s historia. Enestubbe skriver rappt, roligt och träffsäkert. Tre gamla brynäsare är med: Mikael Samuelsson, Fredrik Modin och Mats Näslund.

 

Hammarby IF – en fotbollskrönika

Gunnar Persson

Idrottsförlaget

417:-

* Mycket välskriven, initierad och underhållande historieskrivning med osedvanligt bra intervjuer. Ett föredöme om det inte vore för att damfotbollen, där Bajen spelat en betydligt viktigare roll i svensk fotboll är killarna någonsin kommer göra, inte nämns med ett ord. Genant!

Hooligan – de danske broderskaber, respekten, æren, rusen

Jonas Nyrup

Tom Carstensen

350:-

* Två journalister berättar om huliganhistorien på dansk mark och följer tre klubbars mest våldsamma supportrar (FCK, Bröndby och AGF från Århus). Intressant försök att både finna faktorerna bakom och skildra hat och våld.

 

Prillan och bollen

Paul Überlacker

Dialog

230:-

* Väldigt bra början men när Paul kommer upp i handbollens Elitserie (Lugi) blir ett utmärkt, engagerat och personligt vittnesmål om handboll och snus faktatråkigt t o m snusförnuftigt. Breven och polemiken borde adresserats, inte till snusproducenterna utan till handboll- och hockeyförbundet. Ett bränt friläge!

 

Idrott under 5000 år

Jan Lindroth

Sisu Idrottsböcker

320:-

* Tänkt som lättläst och pedagogisk lärobok men fungerar utmärkt för alla som vill veta mer om den idrottshistoria som utesluter tävlingar och resultat. Det är inte heller en invändningsfri historia professor emeritus tecknar - vurmen för Ling- och skolgymnastik ter sig närmast bisarr när man samtidigt inte ens nämner Gustav Zander vars franchaiseliknande gym-rörelse återfanns över hela världen redan på 1870

 

Skid Nostalgi Boken

Div.

Nicotext, 120:-

* En salig blandning reklamfoton och pistbilder med dåtida skidmode. En kul coffetable-bok i småformat med hög igenkänningsfaktor. Frapperande att man kan sälja så mycket skidmode med nakenmodeller. Gunde Svan fyller f ö 50 den 2012-01-12.

Innebandy – en världsidrotts födelse och expansion

Redaktörer: Crister Gustafsson m fl.

450:-

* Groteskt omfattande, grymt ful, smått morbid och faktiskt mer ett nördigt dokument än läsbar bok. 30 årsfirande förbundet ville dock få med allt, och lyckades. Som redovisning av försöken att under fem år ändra namnet till Floorball. Fast en tätt packad Bibel med enbart åtta simpla sidor (av 600) med ofullständig statistik känns som ett hån! Jämfört med att t ex redaktör Gustafsson säkert figurerar ett 50-tal gånger. Lika ofta nämns inte Alba, Aston och GGIK som under sammanlagt 4 säsonger i högsta damserien lyckades vinna sammanlagt 5 matcher!

100 år med allsvensk fotboll

Martin Alsiö

Idrottsförlaget

550:- 

* 270 sidor rejält grym statistik medan andra halvan av boken känns som utfyllnad: oengagerade texter om varje klubb och en hel del överraskande faktafel. R ubriken Supportrar var nog tänkt att engagera yngre läsare men innehåller sällan andra upplysningar än när att äldre medlemmar fikar i klubbstugan. En luftig layout för tankarna till Excelark för synsvaga.

 

Skåneloppet –Sveriges Grand Prix 1952-1961

Richard Bruzelius

JM Förlag

200:-

* Fangio, Stirling Moss, Mike Hailwood, alla världens främsta racer- och motorcykelförare tävlade i Kristianstad på 50-talet. Även om författaren inte alltid lyckas förmedla dramatiken och tidsbilden ångar boken av nostalgi, romantik och spännande berättelser. Som om att banan var så smal, 6-7 meter, att sportvagnarna som dundrade fram i 300 km/h i princip endast kunde köra om vid start- och målrakan. Eller den östtyske stjärnan som plötsligt stannade motorcykeln i Shellkurvan och försvann in i publikhavet…

Sporten idag 2011

Red: Andreas Nyberg

Semic

110:-

* I en sportvärld där allting direktsänds och pensioneras med slutsignalen känns den 50-åriga årsredovisningen Sporten idag som död och märkligt återuppstånden. Som idé Fast då måste det erbjudas mer än tomgångstexter och rådgivare som betraktar Patrik Sjöbergs bok med vämjelse.

 

Inga bromsspår

Niklas Wikegård

Addera

230:-

* Han har inte vunnit någon titel. Utom ett JSM-guld med Brynäs. Med Olof Wigrens hjälp berättar han rakt och i bra tempo. Det blir aldrig tråkigt. Utom på slutet då det glider över i en ledarskapsbok med motionspredikningar och berättelsen ger feta bromsspår.

 

Guldåret SAIK 2010/2011

Bengt Hedén

Sportförlaget

120:-

* Man måste vara Sandvikensupporter för att gilla den här supporterskriften. Fast kuriosa är alltid roligt, och Hedén gillar siffror: som att Daniel ”Zeke” Eriksson, svensk bandys egen goon har 2690 utvisningsminuter, enbart i SAIK.

 

Hockeylegenderna

Hasse Andersson

Sportförlaget

99:-

* Han skiriver inte onödiga ord, hittar ofta bra poänger och är väldigt kunnig. Det är synd att Hasse Andersson har så brått när han ska skriva svenska. Hockeylegenderna känns lite överflödig men levererar ändå flera bra historier – som den när Djurgårdens talangscouter Lasse Björn och Rolle Stoltz gjorde tummarna ner inför en ung gotlänning i IK Graip!

 

Tina Thörner – 20 år med grussprut i rallycirkusen

Annemo Friberg

Årets Bilsport AB

260:-

* Det här hade kunnat bli en oerhört bra självbiografi – i händerna på en annan författare/redaktör. Ingredienserna är: en halvalkoholiserad far, skilsmässor, barnarbete, kärlek, kändisar, död, snabba bilar, plus rollen som rallyvärldens omedvetna fame-fatale. Istället får vi en bok lika nyanserad och sinnlig som just rallynoter – symboler, klyschor, massor av meningslösa foton, men noll närvaro. Till och med formatet är fel! Skriv om!

 

Icebreakers

Hasse Andersson

Sportförlaget

120:-

* Laget Foppa fortsätter att spela i, tillsammans med bl a Markus Näslunds är en stiftelse för behövande och handikappade ungdomar i Västernorrland. Själv la Foppa in en miljon i grundbidrag. Boken fungerar säkert utmärkt som mindredåligtsamvete-souvenir!

 

Tiger – den sanna historien

Steve Helling

ICA Bokförlag

166:-

* Översatta spekulationer om golfstjärnans karriär och skilsmässa. Hur man ö h t kan kalla en bok där inte huvudpersonen medverkar för sann känns enbart falskt.

 

VIK HOCKEY – laget i mitt hjärta

Bo Wallin

Sportförlaget

120:-

* Ganska tråkig match- och säsongsgenomgång. Lyses dock upp av mycket kuriosa: som om den kanadensiske målvakten med jättemustaschen: Ben Perreault. Han var en fantastisk på närskott men släppte in många puckar från mittlinjen. Då visade det sig att den från Falun värvade målvakten var extremt närsynt.

Mer läsning

Annons