Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språket ska vara al dente

Annons

Redaktör: Giron Wilhelmsson Tel: 026-15 93 55 E-post: torget@arbetarbladet.se

Jag pratade med min chef häromdagen om vill- farelser och missförstånd kring nyhetsjournalistiken. Många unga när en dröm om att ta sig in i mediebranschen blott och bart med utgångspunkten att de ”tycker om att skriva”. Så var det förr och så är det nu.

Men det är lika bra att vara uppriktig, även om tegelstenen dånar smärtsamt ner i förhoppningsfulla huvuden.

– Jag förklarar för dem att 95 procent handlar om research. Skrivandet är den lilla delen som blir kvar, sa chefen.

Och så är det för de allra flesta. Mer nu än tidigare. Nyhetsflödet är snabbare, vi skriver mer förenklat, tillspetsat.

Texter blir dygnet-runt-öppna bensinmackar och snabbköp. Här finns allt – inom räckhåll. Lite ytligt, lite påvert, men enkelt och bekvämt. Den dagen när mina ord var isblå svetslågor som smälte samman till målande berättelser är borta. Det stramas upp i leden, bisatser skalas av och meningar möbleras om. Sanningen och verkligheten försvinner någonstans på vägen där begriplighetsorkanen drar fram.

Grammatiken kvider i sin frånvaro, språkets sinnlighet rensas ut till förmån för det enkla. ”Annars förstår ju inte folk”. Folk är de som inte begriper, de som har bråttom, som inte vill fördjupa sig. Det vet ju alla vi journalister.

Låt oss hoppas att människor ännu läser skönlitteratur och längre, genomarbetade, reportage. Så att språket lever. Jag har läst om katten Olga i boken med samma namn. Djuret talade genom författarinnan Margareta Ekström, berättade med humor och värme om sin vardag. Jag älskade den, jag skrattade och det värkte i bröstet. Den kom till mig, fick håren på armarna att resa sig. Och det fanns massor av formuleringar jag inte förstod! Det var vackert. Det var abstrakt och konkret på samma gång (får man skriva så?).

Sidorna skapade spännvidder, bilder, skönhet.

Ett urvattnat språk, rensat från nyanser och livets egen komplexitet är som överkokt spagetti sladdrigt, skört och utan spänst.

Språket ska vara al dente, med tuggmotstånd och njutning.

Men de doftande butikerna med te och rökelse som håller lunchstängt blir allt mer sällsynta i media.

Mer läsning

Annons