Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefans fiskelycka

Stefan Lindström, Tierp, och en kompis gav sig i början av augusti ut på fisketur i Dalälven. Tanken var att försöka få några skapliga abborrar eller kanske någon storgädda.

Annons

De yttre förutsättningarna verkade bra för en lyckad fiskedag med halvklart väder och vattenflödet hade varit stabilt under några dagar. Olika ställen och beten provades spinnare, blankdrag och jigg men resultatet var magert. Endast några små abborrar behagade hugga. Det blev flera olika fiskeplatser men resultatet blev det samma.

Grabbarna bestämde sig för prova ytterligare ett nytt ställe men först skulle Stefan bara prova några kast med en gul jigg. Det blev ett kort kast cirka 15 meter men det nöp till ordentligt. Han kände att nu var det något större på kroken troligtvis en abborre eller id eftersom fisken gjorde korta och intensiva men kraftfulla ryck.

Kort kamp

Kampen varade inte många minuter och fisken närmade sig land och nu såg Stefan att det var en riktigt stor fisk och det var ingen abborre. Han trodde först att det var en bamse till id. Fisken vägdes, mättes och fotograferades innan den återfick friheten.

För att vara riktigt säker på att det var en asp så kollade han upp sina bilder och jämförde med aspen och fick det bekräftat att det var en asp han hade fångat den dagen.

Med tanke på fiskens vikt, 3,8 kilo, var det tur att det inte var en id eftersom det svenska sportfiskerekordet på id är 3,570 kilo.

Stefan som för det mesta kör med C&R-fiske ska ha en stor eloge för att även den här sällsynta fisken togs upp på ett varligt sätt och släpptes tillbaka i god kondition.

Stefans fångst ger inte någon framskjuten placering men det är nog en av A-fiskets bästa och roligaste anmälningar vi fått in under 2000-talet.

Lasse Sjöberg

Mer läsning

Annons