Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa detta ekonomiska vansinne

Annons

Våra förfäder insåg hur det var att ha rovdjur i skogarna och gjorde något åt det. Mellan 1827 och 1837 sköts det över 500 vargar per år i Sverige. Vargen var lovlig till 1965. 1966 fridlystes den och blev näst intill vårt heligaste vilt.

Vad detta vansinne kostar håller man tyst om. Det enda försöket att vetenskapligt bedöma dessa totalkostnader, är den avhandling som Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för skogsekonomi, gjorde 1993. Publikationen har beteckningen Arbetsrapport 165, 1993, kostnader för de ”fyra stora” rovdjuren i Svensk fauna.

I denna utvärdering kom lantbruksuniversitetet fram till att 500 vargar i Sverige tillsammans med björn, järv och lo, skulle innebära en årlig totalkostnad för svenska folket på 6 043 750 000 kronor i 1993 års penningvärde!

Inse att det måste finnas viktigare saker att använda pengarna till än att ersätta rovdjursspårare, bevakare, forskare, helikoptrar och märkare, dessutom ska djurägare, samer och hundägare ersättas.

Hela byar ska inhägnas med fem- sex-trådigt elstängsel, som gör det rörliga friluftslivet nästintill omöjligt.

Sätt omedelbart stopp för detta ekonomiska vansinne, innan landsbygden totalt går i kvav! Låt djuren fortsätta att beta och hålla landskapet öppet och ge människorna framtidstro.

Fram för en ny acceptabel och mycket tuffare rovdjurspolitik, som även är anpassad för människor på landsbygden.

För jag tror knappast någon rovdjurs-

kramare tänker bosätta sig i skogen för att lyssna på vargyl.

Sunt förnuft

Mer läsning

Annons