Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora fina fångster

/
  • STORGÄDDA 13,4 KILO.  Lars Göran Eriksson skulle sjösätta båten, passade på och provade några kast, fick den här besten att hugga på en spinnare. Lars-Göran tar med den här fångsten ledningen i gäddklassen. Foto: Privat
  • TVÅ STORA GÖSAR. Christer Ekblad har i år fått 2 fina gösar, här är den största med en vikt på 6,888 kilo. Trots att blodvite uppstod så var det ingen större skada på fisken utan den försvann som skott ner i djupet utan att Christer behövde ”hjälpa igång den”.

Under de senaste veckorna har sportfisket tagit fart, laxen har anlänt till Älvkarleby, fina fångster av gös har rapporterats in och en rejäl gädda har tagit ledningen. Nu är det full fart på alla fronter i Arbetarbladets sportfisketävling A-Fisket

Annons

Daniel Pykäri från Valbo har tagit ledningen i gösklassen. Daniel bottenmetade i Engesån en majnatt när det stora hugget kom. Fisket under de mörka timmarna hade inte gett något nämnvärt resultat. Klockan närmade sig 3 på morgonen och i den nya dagens ljus hade kommit. Det blev ett rejält hugg och när striden var över hade Daniel landat en gös på hela 7,94 kilo.

 

Christers fina dubbel

Christer Ekblad, Gävle är en inbiten sportfiskare med en hel del fina gösar under åren lopp. Ingen sådär riktig kluns utan det personliga rekordet på c:a 6,5 kilo är närmare 25 år gammalt. Det har blivit gott om fångster för det mesta har årsbästa legat som bäst kring 5 kilo. I år har Christer rivstartat med först en på 6 kilo tagen den 14 maj och den 27 maj blev det äntligen nytt personligt.

 

Nytt personligt rekord

Christer och fiskekompisen Per Forsberg provade jiggfiske på Storsjön, vädrets makter visade sig inte från den bästa sidan utan det blev några kraftiga regnskurar. Fisket var så där det hade blivit 7-8 smågösar (under minimåttet) när det nöp till ordentligt för Christer. En mycket stridbar och stor gös hade huggit det blev några minuters fight innan fångsten kunde landas. Det var en rejäl bit och nu var det frågan om inte Christer rekord äntligen skulle ryka. Efter snabb vägning, mätning och fotografering så återfick gösen sin frihet. Det blev nytt personligt rekord, vikten var på 6,888 kilo. 

 

Lyckad sjösättning

Ibland talar man om tillfälligheter. Lars-Göran Eriksson från Gävle berättar om sin storfångst.

Som nybliven pensionär skaffade han sig för några veckor sedan en liten båt för tanken var att det kan vara kul och ta en liten fisketur när andan faller på. Den 13 maj var dags att lägga i båten i Dalälven, sonen Robban lovade att hjälpa till och barnbarnet Oliver, 12 år, ville följa med dessutom ville Oliver prova på och fiska lite.

 

Gädda 122 cm

När båten väl kommit i spat så blev det en liten fisketur. Utrustningen var kanske inte lämpad för fiske efter storgädda men det brydde sig inte gäddan om. Det dröjde inte länge förrän Lars-Göran fick ett bamsehugg på sin lilla spinnare. Nu blev det kamp, gäddan var ingen stridis men det var en riktigt tjurig rackare som använde sin styrka att mest hålla emot. Efter dryga 10 minuter så landades gäddan och det var ingen snipa utan vikten var på hela 13,4 kilo, längden 122 cm. Vi kan kalla det en lyckad sjösättning.

Lars-Göran berättar också att det var minst 20 år sedan han fiskade senast och på den tiden blev det mest småabborrar och gäddsnipor och kanske som bäst någon gädda på c:a 2 kilo.

 

Barnbarnet Oliver

Det bästa med den här historien är att nu har Lars-Göran och barnbarnet Oliver redan hunnit med några turer och Oliver har också fått en rejäl fångst en gädda på kanske 8 kilo och närmare metern, exakta uppgifter finns inte eftersom fisken fick gå tillbaka. Att det blir fler fisketurer är redan klart för nu har Oliver fått blodad tand på fiske och mer eller mindre jagar ut farfar på nya fisketurer. Snart är det sommarlov så det blir nog mycket fiske och kanske Oliver också får en fångst och går in på listan

 

Laxen har anlänt

Den 23 maj landade Simon Hansen, Gävle årets första blanklax, dagarna därefter har det tagits ytterligare två laxar. Under senaste 10-dagarsperioden har det kammats noll i Älvkarleby. En starkt bidragande orsak kan vara att vattenflödet har gått på sparlåga 120-200 kubik. De optimala förutsättningarna har inte varit det bästa. Förhoppningsvis blir kommande vecka bättre och det förväntas också betydlig fler besökare i och med alla extra helgdagar. Vi avvaktar med spänning vad årets laxsäsong kommer att ge.

 

Vimma-Fisket 2011 avslutat

Det blev som väntat Niklas Sjaunia från Umeå som vann årets tävling Vimma-Fisket. Redan den 29 april tog han sin storfångst på hela 1,370 kilo, den tredje största vimma som registrerats på sportfiske genom tiderna i Sverige. Under slutspurten fanns det vissa indikationer att det kunde tas ytterligare någon stor vimma men det var ingen av de sena fångsterna som lyckades slå sig in på listan.

 

Osannolika brödrahistorien

A-Fisket passar på och berättar den osannolika brödrahistorien om deras olika vimmafisken. Niklas vann som sagt i år med den tredje största vimman i historien men brorsan Christer har familjerekordet på 1,385 kilo. Till saken hör att när Christer tog sin storfångst år 2000 så räckte det endast till en andraplats i Vimma-Fisket. År 2000 satte Ronnie Johansson svenskt rekord på 1,392 kilo. Enligt all expertis och rutinerade fiskare som var på plats så var det samma vimma som Ronnie och Christer lyckades få på kroken med 1 en dags mellanrum och 7 grams viktminskning. 7 gram ungefär vad en ordinär metmask väger….

Arbetarbladet gratulerar Niklas till segern.

Lars Sjöberg

Mer läsning

Annons