Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora mängder sprit omhändertas

/

Spritklippet över internet kan bli dyrt.

Bara i år har Tullverket omhändertagit mer än 70 000 liter alkohol för skatteutredning.

Annons

I torsdags stoppade tullen en långtradare i Trelleborg med 46 pallar privatimporterad alkohol. Sune Rydén, nationell specialist på alkoholfrågor vid Tullverket, bedömer att det rör sig om cirka 15 000 liter alkohol som omhändertas för att svensk alkoholskatt ska betalas.
Förra fredagen beslagtogs 33 pallar med uppskattningsvis 9 000 liter alkohol i Sundsvall. Tidigare i år har tullen omhändertagit drygt 47 850 liter.
Samtidigt medger Tullverket att bara en liten del av den privatimporterade alkoholen upptäcks.Enligt regelverket ska den som köper alkohol i ett annat EU-land och inte för in den själv se till att svensk skatt betalas.
Tullen går nu igenom den omhändertagna spriten och sammanställer hur mycket skatt som ska betalas in.
– När den första pallen på lastbilen i Sundsvall med 33 pallar var sammanräknad så var det 40 000 kronor. Man kan nog räkna med minst en miljon kronor i punktskatt på den lastbilen, säger Sune Rydén till TT.
Dessutom riskerar köparen ett 20 procentigt skattetillägg på den uteblivna punktskatten.
Sune Rydén berättar att han hittills har fått ett 50-tal samtal från personer vars alkohol omhändertogs vid Sundsvalltillslaget.
– En del vet ju vad som gäller, men många av dem känner sig grundlurade. De tycker inte att de får rätt information på butikernas hemsidor, säger han.


Till exempel skriver en internetbutik med säte i Spanien att ”varor som beställs inom EU räknas som inrikeshandel vilket medför att alkoholskatt och moms betalas i avsändarlandet, dvs i Spanien”.
– Det stämmer inte. Om man själv för in varorna och det är för personligt bruk, då är skatten betald i det andra landet. Annars ska den som köper in varorna anmäla införseln och betala alkoholskatt, säger Christina Kollstedt, skatterevisor vid Skatteverket.

Mer läsning

Annons