Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora tilldragelser och små episoder

/

Annons

Nyhetsredaktionens vardag pendlar – mellan händelser som har avgörande betydelse för många människor i vårt område och triviala vardagshändelser som berör ett fåtal.

Det är vårt gemensamma urval, vår sortering av nyhetsrapportering, granskning, bakgrund och kommenterande texter som är Arbetarbladet.

Det behöver inte vara de epokgörande förändringarna som fångar de flesta läsarna.

Speciellt bland webbläsarna ser vi nu direkt vad som attraherar stora läsargrupper och vad som drar igång engagemanget i form av egna kommentarer.

Reaktionerna är inte alltid de förväntade, det är ibland omöjligt att förutse vad som ska bli dagens mest kommenterade inslag.

Att en förlovning med kungliga förtecken skulle väcka stort läsarintresse var naturligtvis självklart. Kungafamiljens öden och äventyr ligger starkt förankrad i folksjälen. Med ett tillskott av ouppnåelig sagovärld och en gnutta mystik blir historien oslagbar. Och ur vårt perspektiv är den näraliggande klassresan extra spännande.

Vi kommer att berätta mycket om detta fram till bröllopet och därefter. Men vi ska göra det på ett balanserat sätt, det är lätt att falla för frestelsen och ge sig ut i alltför yviga turer.

Det så kallade ”mjölkupproret” väckte också starka känslor i folkdjupet.

Den lokala grunden, våra lantbrukares mjölkleveranser, ifrågasattes – reaktionen blev snabb och häftig. Lokalsamhällets framtida liv, närmiljö och klimathänsyn, mot stordrift och centralisering. Visste Coop vilket getingbo man trampat i?

Beskedet om att Gävlebocken lever vidare åtminstone två år till fick också många att reagera. Här var temat inte ifrågasättande utan det motsatta: Hur kunde man ens komma på tanken att bocken inte skulle finnas?

Som en av Gävlebockens sponsorer och rumsgranne med självaste bockgeneralen vill jag bara flika in att det finns en ekonomisk aspekt. Bocken reses inte av sig själv, det kostar en slant att bygga, belysa och bevaka. Och brinner den upp blir notan den dubbla. Bara så ni vet.

Sven Johansson

Annons