Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storfiskarna

/
  • STÖRSTA LAXEN. Peter Berggren, Skutskär, tog den här granna laxen med en vikt på 18,7 kilo. Med den fångsten tar han hem segern i laxklassen.
  • ÅRETS GÖSKUNG. Robin Andersson, Sandviken, ökade sitt personliga rekord för gös flera gånger i sommar. Den här på 8,90 kilo blev hans och A-Fiskets största i år.
  • SEGERGÄDDAN. Mikael Hansson, Gävle, kämpade envist hela hösten i sin jakt på storgäddan. Till slut kom belöningen, den här fina biten på 12,34 kilo som blev årets största i A-Fisket.

Arbetarbladets sportfisketävling A-Fisket 2010 är avslutad. I år hade vi förlängt tävlingen en månad med förhoppningen att november skulle bjuda på några härliga storfångster av framför allt gädda. Det blev inget av med det.

Annons

Årets tävling kommer inte att gå till historien som något rekordår, de flesta segerfiskarna i de olika klasserna höll en något lägre kvalitet än vad vi är bortskämda med beträffande storleken.
Undantagen är i den öppna klassen där Tomas Uf från Gimo tog en fin björkna på 1,20 kilo, 93 procent av svenska rekordvikten. Även segervikten i gösklassen, 8,90 kilo, tillhör de bättre genom åren.

”Smågäddor”
Årets besvikelse är gäddfisket där vi fick in få anmälningar på storgäddor. Det var många år sedan man lyckades komma med på slutlistan med en gädda som vägde under 10 kilo.


Vi vet att det har tagits en del gäddor mellan 10 och 11 kilo, men de har inte blivit anmälda eftersom man har trott att det inte ska räcka.
Kanske har man, precis som A-Fisket, varit lite för optimistiska och trott på ett fantastiskt gäddfiske. Kan nämnas att årets segerresultat endast hade gett en femte plats förra året och att förra årets tia hade med den vikten kommit tvåa i år.
Det varierar år från år.
Det enda säkra är att anmäla fångsterna, ibland kommer man långt med ”småfisk”.


Unik anmälan  
I år fick vi i den öppna klassen in en unik anmälan. Stefan Lindström som jiggfiskade i Dalälven fick något så unikt på kroken som en asp.

Aspen är en mycket sällsynt fiskart i våra trakter, periodvis har man trott att den har försvunnit från våra vatten.
Det var många år sedan det togs en dokumenterad fångst av asp.
Fiskerienheterna på länsstyrelserna i Gävleborg och Uppsala fick något av glädjefnatt när A-Fisket kunde rapportera om fångsten av en asp i Dalälven.

Berättelser på webben
I år presenterade A-Fisket en nyhet för alla sportfiskare.
Tre berättelser från våra sportfiskare skulle få en liten premiering i form av presentkort hos Berras i Gävle.
Vi fastnade för följande:
* Stefan Lindström, Tierp, som fick en unik fångst, asp, i Dalälven. (Publicerad 21 augusti)
* Robin Andersson, Sandviken, som hade ett fantastiskt gösfiske. (Publicerad 7 augusti)
* Elias Berg, Hille som skapade stor uppståndelse när han fick sin stor-abborre. (Publicerad 4 september)
Samtliga berättelser finns på vår hemsida arbetarbladet.se, mer läsning, titta under fiske. 


Bättre vinterfiske?  
I och med den längre säsongen, januari–november, är det inte många dagar kvar innan A-Fisket 2011 drar igång.

Redan på nyårsdagen startar vi. Förhoppningen är att årets vinterfiske får lite bättre förutsättningar än fjolårets. Vi har haft en lång köldperiod men inte lika mycket snö som förra året. De flesta sjöisarna ska vara rätt säkra att vistas på, i strömmande vatten kan det vara lite förrädiskt än.

Kom bara ihåg att ha med dig säkerhetsutrustning där isdubbar och ispik är det allra viktigaste. Se också till att du aldrig är ensam ute på isen.
 
Arbetarbladet och vår medsponsor Berras i Gävle sätter därmed punkt för
A-Fisket 2010 och ser fram emot nästa års tävling.


Lasse Sjöberg

Mer läsning

Annons