Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort och smått om året som gått

/
 • 3 januari
Dokumentärfilmen ”My Country, My Country” om ett krigshärjat Irak nominerades till en Oscar i dokumentärklassen. Filmens huvudperson, läkaren Riyadh Nassir, bor i Gävle. 
Dessvärre blev det ingen Oscar för filmen.
FOTO: David Holmqvist
 • 6 januari
Älvkarleby och Marmaborna fick äntligen stopp på Upptåget.
Runt 150 personer hade samlats på perrongen i Älvkarleby för att bevittna det första tågstoppet på orten sedan 1973. Klockan 10.47 var det historiska klockslaget. Det delades ut gratisbiljetter och många ortsbor passade på att premiäråka med tåget.
FOTO: David Holmqvist
 • FEBRUARI. Jonglören Patrik Elmnet jonglerar i vasaskolans cirkusgymnasiet föreställning
 • Februari. Furuviksparken får varje år in ett antal övergivna och skadade djurarter. Däribland en kungsörn som ätit från en förgiftad åtel troligen avsedd för rovdjur. Efter rehabilitering bar det ut i skogen i trällåda. Flykten blev snabb och oförutsägbar. Att min bil fick punktering mitt i ingenmansland på väg hem var en extra krydda.
FOTO: Lars Nyqvist
 • FEBRUARI. Idolvinnaren Marie Picasso drog ned applåder när hon uppträdde på konserthuset. Att bli Idol-vinnare måste vara något av det svåraste man kan bli i musik-Sverige skrev Arbetarbladets Erik Süss i sin recension.
FOTO: Stefan Tkatjenko
 • FEBRUARI. 325 personer varslas från fabriken i Norrsundet. Mikael Melin, projektledare på Euromaint industry, är den som ska se till att åtminstonde 25 anställda kan jobba kvar i verkstaden som
Euromaint industry köpt av Stora Enso. En ny verkstad och kompetent personal är en bra drivkraft för etablering, anser Mikael Melin. 
FOTO: Britt Mattson
 • MARS. Miljonprogram och industrialism. Stora strukturförändringar. Hästhagen i Söderfors jämnades äntligen till marken med ett högt ställt underhållningsvärde. Dagens miljötänk satte stopp för den gamla hederliga järnkulan. Maskinen åt sig genom betong för att återvinna materialen så långt som möjligt.
FOTO: Lars Nyqvist
 • MARS. Starka känslor. 
Björkhagsskolans elever samlades efter deomstrationen från Södermalmtorg utanför migrationsverket.
De ville demonstrera mot avvisningen av deras vän och skolkamrat Enayatulla Adel tilll Afganistan.
 När det var dags att säga farväl brast det fullkomligt för alla på båda sidor av det tjocka glaset.
Från att ha varit en vanlig demonstration blev det en otroligt stark stund framför fönstret, en stund som fotografen inte ska glömma.
FOTO: Håkan Selén
 • APRIL. Första spadtaget för Ockelbos moderna äldreboende tas av kommunalrådet Magnus Jonsson, socialnämndens ordförande Mats Åstrand och projektledaren Urban Öhrn. När bygget står färdigt sommaren 2009 kan huset erbjuda lägenheter med burspråk, gym och innergårdar ritade av trädgårdsmästare från Wij. Namnet på äldreboendet blir Bysjöstrand.
FOTO: Britt Mattson
 • APRIL. Tufft och mjukt på en och samma gång. 
Förberedelserna inför boxnings-SM pågår för fullt i BK Falkens träningslokal. Afvan Phandontree (t.v) och Henrik Nilsson lindar sina nävar inför en ny träning medan Afvan Phandontrees dotter pysslar med sitt. SM slutade med förlust i kvartsfinalerna för båda.
FOTO: David Holmqvist
 • APRIL. Mordet på Engla berörde oss alla. På redaktionen smattrade nyhetsvinklarna dagligen. När så Anders Eklund skulle häktas vid Falu tingsrätt var uppbådet stort. Ska jag ställa mig i flocken av dessa utsvultna kollegor för att få en bild på en mörk sidoruta? Jag valde en annan vinkel som visar den absurda situationen. För att inte tala om fotograflöptävlingen in till rättssalen...
FOTO: Lars Nyqvist
 • MAJ. Alla fick ta avsked. Vackert, lugnt, värdigt – och många tårar. Inne i den vackra sten- och träkyrkan försökte knappt 200 personer i gemenskap göra mörkret ljusare. Utanför kyrkan fanns möjlighet att följa ceremonin i ljud och bild.
FOTO: Jenny Lundberg
 • MAJ. Öronbedövande smällar hördes när Polhemsskolan firade 50-årsjubileum. Fem skott avfyrades innan det var dags för alla elever och lärare att avnjuta prinsesstårtorna som årskurs tre på livsmedelsprogrammet bakat.
FOTO: Britt Mattson
 • MAJ. Anna-Greta Ljungbeck är en eldsjäl inom föreningen IFFI. (internationella föreningen för invandrarkvinnor). Verksamheten består av diverse studiecirklar, sydagar, promenader och inte minst soppluncherna i Sankt Ansgars hus. Runt 60 personer kommer varannan onsdag för att njuta av maten som kvinnorna lagat.
Fatme Kheir, Baby Saar och Yüksel Tek låter Anna-Greta smaka av dagens soppa.
FOTO: Britt Mattson
 • MAJ. Jag kan nästan höra ljudet av en gammal 35mm projektor, vars filmhjul fortsätter att snurra så filmen slår mot godset. Biografen Palladium i Hofors gick i graven, bortklippt av en fildelande värld. Ägaren Björn Wallberg såg slutet med bitterhet och vemod.
FOTO: Lars Nyqvist
 • JUNI. Va? Finns det en badstrand vid Gävle strand? Frågan dök överraskande upp strax efter invigningen av Gävles nya bostadsområde. Numera är sandstranden ett minne blott och ersatt av stenar för att inte locka till bad i det otjänliga vattnet.
FOTO: Britt Mattsson
 • JULI. Den 58,5 meter långa, 11 meter breda och 47 meter höga fullriggaren Götheborg lockade många besökare. Omkring 4000 personer passade på att ta sig en närmare titt ombord. 
FOTO: Stefan Tkatjenko
 • JULI. Drygt 20 invandrarbarn och mammor tillbringade två dagar vid Sjösunda i Årsunda. 
Vissa badade för första gången i sitt liv. Flavia Bukuru flätar håret på Aisha Uwineza. ”Det är inte så svårt som det ser ut. Men man måste göra det många gånger innan man lärt sig”, konstaterar Flavia.
FOTO: David Holmqvist
 • JULI. Växer så det knakar.
För 15 år sedan började Lisbeth Wilhelmson att odla grönsaker på sin gård i Storvik. Nu driver hon gårdsförsäljning. Den 23 juli när Arbetarbladet var på besök var tomaterna populära.
Intresset för lokalproducerad och ekologisk mat växer och allt fler vill odla själva, berättade Lisbeth.
FOTO: David Holmqvist
 • AUGUSTI. HIGH FIVE! Linnea firar med Gefle IF:s spelare Johan Claesson när de spelar fotbollspel på barnliniken. Det är alltid lika gripande och glädjande att se barnen träffa sina idoler.
FOTO: Lars Nyqvist
 • AUGUSTI. Cityfesten intog Gävle för sista gången?
Jan-Erik Nyman och Emelie Aston passade på att åka karusellen Break Dance.
Emelie: – Det där var kul!
Jan-Erik: – Ja, den var bra den där!
Vad var bäst?
Emelie: – Snurrarna och farten.
FOTO: David Holmqvist
 • AUGUSTI. Förstörd potatisskörd. I Valbo förstörde allt regn stora mängder potatis. Plantor som hamnar under vatten klarar sig några dagar, sedan drunknar de. ”Det ser ut som att vi har fått en tredjedel av potatisen förstörd”, sa lantbrukaren Henrik Westlin.
FOTO: David Holmqvist
 • AUGUSTI. Sensommarcruising i Gävle. Har man inte själv en bil att åka i är det lika roligt att titta på ekipagen.
FOTO: Stefan Tkatjenko
 • Winnerbäck. Sextusen personer och en gigantisk scen. En fantastisk inramning och jag har tre låtar på mig framför kravallstaketet. En utmaning. Alla vet hur Lars Winnerbäck ser ut. Jag tog känslan och gjorde en bild att lyssna till. 
FOTO: Lars Nyqvist
 • SEPTEMBER. Dirtbana i Sandviken med hopp och gupp. Med full energi tog de sig an banan!
Översta raden: Jocke Persson, David Byström, Axel Jortsjö, Kristoffer Laden-Kurberg, Johan Östblom. Sittande till höger: Emil Pihl-Kugge, Simon Backman. Längst fram: Christopher Dalsäng, Victor Helmersson, Filip Skogh och Max Skogh. 
FOTO: Catharina Sandström
 • SEPTEMBER. Det var många som ville ta ett sista farväl av fd kommunalrådet Håkan Vestlund i Valbo kyrka.
Håkan Vestlund var kommunalråd i 25 år och politiskt aktiv, både lokalt och på riksnivå, i över 40 år. 
Efter en tids sjukdom avled han i augusti.
FOTO: Britt Mattsson
 • SEPTEMBER. Ett 15-tal utövare av extremcykling visade upp sina trick i de nygjorda 
banorna i Hemlingbybacken. 15-åriga Joakim Wahlgren från Gävle har cyklat seriöst i ungefär tre år och 
tränar så ofta han kan.
FOTO: Stefan Tkatjenko
 • OKTOBER. En av årets stora kulturhändelser. Jean- Marie Gustave Le Clezio kommer till Älvkarleby för att ta emot Dagermanpriset. I samma ögonblick som han kliver in i kyrkan går mitt objektiv i två delar. Först blir jag lamslagen, sedan panikslagen. I det tillståndet upptäcker en godhjärtad kollega min situation och lånar ut sin reservkamera. Tack Pernilla, du räddade mitt jobb. 
FOTO: Britt Mattsson
 • OKTOBER. Schimpansbarn. Ing-Marie Persson vet inte till sig av kärlek stolthet och kan inte ta ögonen från Selma fyra månader. Selma än klättar, än krånglar sig in i hängande kullerbyttor och kommer ut utan att tappa taget om Ing-Maries händer, än vill kelas och pussas men sedan kommer tröttheten över henne och överläppen börjar
 • OKTOBER. För Katarina Bildström är sport ett nytt intresse. Triatlon är något hon brinner för. Vi träffades i Boulognern där hon berättade om sitt nyfunna kall. Bilden blev arrangerad under direktiven: Spring bort till lyktstolpen och vänd mot mig! Det blev en fantastisk bild tack vare ljuset den eftermiddagen.
FOTO: Lars Nyqvist
 • NOVEMBER. somras brann det i det gamla huset som varit både skogvaktarboställe och klubblokal för Skidkamraterna. Skadorna var för stora för att huset skulle kunna räddas. Lösningen blev att försäkringsbolaget, Länsförsäkringar, överlät huset till räddningsstjänstens för övning. 
Den 20 november var det dags. Ledaren Hasse Johansson gick in med bensindunken för att tända på. Det gick inte så bra. Tändaren fungerade inte. Att sätta eld på hus är ju inte vårt jobb, sa brandmännen, och gick ut till åskådarna för att hitta en fungerande tändare.
I vanliga fall har brandmännen inte tid att posera framför ett brinnande hus, men Andreas Jorstedt, Ola Johansson(länsförsäkringar) och Johan Kallin hade läget under kontroll.
FOTO: Britt Mattsson
 • NOVEMBER. Under hösten lades fler tunga varseni vårat område. Lena Eriksson har en tidsbegränsad anställning på Sandvik. Efter torsdagens jättevarsel går hennes dröm om förlängning i kras. ”Det har pratats om alla varsel i övriga Sverige, men ändå har ju känslan av att ’vi jobbar ju på stabila Sandvik’ funnits”, säger hon. 
FOTO: Jenny Lundberg
 • DECEMBER. AVGUDABILD. Med dunder och brak kom Alice Svensson från Hedesunda in i våra hjärtan. Inför finalen blev det röda mattan och limousine till Rådhustorget för ett sista röstfiske i snöglopp och jubel.
FOTO: Lars Nyqvist
 • Gävles kanditatur till Kulturhuvudstad engagerade många Gävlebor. Banderollerna fick plockas ner när det stod klart att Gävle åkt ur tävlingen. Visionerna hänger förhoppningsvis fortfarande kvar.
FOTO: Stefan Tkatjenko
 • Inte blir man för gammal för ett tomtebesök! Till Furugården kom han, fullastad med klappar som Väntjänsten i Valbo köpt in. Med hjälp av bidrag från kyrkan och Röda korset och förtjänsten från kafeet på Furugården lyckades man samla in 15 000 kronor. Det räckte till fina julklappar åt de pensionärer som deltar i dagverksamheten och åt de boende på Furugården. 
Bakom tomteskägget finns Krister Larsson.
FOTO: Britt Mattsson

Pojken går i skogen och struntar i finanskrisen.
Hans korta ben har fullt sjå att hitta rätt bland stenar och rötter.
Och träden når nästan till himlen.

Annons


Det känns välbekant på många sätt. Jag har inte riktigt lika korta ben, men har fullt sjå
att sätta ned fötterna i en värld som verkar vara i uppror. Men min lilla verklighet ser ut som vanligt.
Än så länge.
Jag går och handlar på Ica och Konsum. Pojken som förresten heter Cedrik går till dagis som de flesta dagar.
Och det är lika tråkigt att dammsuga även när det är finanskris. Cedrik tycker möjligen det är trist
att behöva gå och lägga sig om kvällarna när man har så kul.
Egentligen vet jag inte särskilt mycket mer än Cedrik om finanskrisen, klimatkrisen, matkrisen. Vi är rätt små, både Cedrik och jag, när de stora krafterna sätter in.
Vad kan arbetarna i Norrsundet göra när koncernen Stora bestämt sig? Eller arbetarna på Sandvik, Volvo och Saab? Vad kan teplockaren göra åt sin situation?
Obama är större än Anton och jag. I den kristna delen av världen är det på många håll Gud, Jesus och Obama som är den givna gudomliga treenigheten.
2008 är snart slut och min tradionella rundfrågning bland medarbetarna på Arbetarbladet för att fråga om året som gått är gjord. Vad finns kvar av 2008?
USA-valet och Obama var det som de flesta mindes bäst.
Men nästa lika starkt minns mina arbetskamrater en liten flicka som mördades av en lastbilschaufför från Torsåker.
Engla från Stjärnsund går knappt att skriva utan att få tårar i ögonen.
Debatten om och kulturhuvudstadsåret (avslutad) och Strömvallen (fortsätter). Krisen i landstinget lever just nu.
Någon undrar hur Adel kommer att fira jul nyår. De yngre medarbetarna minns fildelning och FRA-debatt tydligare än vi
som är gravt medelålders. Brynäs blev kvar i elitserien och Markströms igenspikade mål är andra spår av 2008.
Allsvensk fotboll blir det i Gävle även nästa år.
Men om Cedrik och jag kommer att märka av finanskrisen 2009 har jag ingen aning om.
Än så länge är det 2008 och på de följande sidorna kan du se bilder som Arbetarbladets fotografer tagit under året
och själva valt ut.
Se ocn njut!Mer läsning

Annons