Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort test av Systemets roséviner

/

Det tidigare så föraktade rosévinet har blivit trendigt, både i Sverige och internationellt.

Annons

Utbudet på Systemets har aldrig varit större - och kvaliteten generellt aldrig bättre.
Ska man generalisera så kan man säga att det finns två huvudtyper av rosé: runda, moget bäriga med tydlig sötma som kan fungera fint som sällskapsvin och mer strama, torra och syrafriska som ofta passar utmärkt till den lättare sommarmaten.
Mest saftigt inställsamma är flera av de chilenska roséerna som ibland upplevs som flytande gelégodis. Spanjorerna håller mestadels bra klass, liksom fransmännen som dock i jämförelse ibland är överprissatta.


Personlig favorit är ekologiska Albet i Noya, 95 kronor, från Spanien, som bjuder på en stringent rödbärighet med aptitretande mineraltoner. Mycket fräscht och gott är även spanska Artazuri, 79 kronor, liksom portugisen Dom Januário Rosé, 91 kronor, som har en för roséviner ovanligt komplex, syravital och aptitretande smak.
Bland närmare 50 testade stilla roséviner i ordinarie sortimentet och drygt 60 i beställningssortimentet hittar ni de godaste och mest prisvärda i tabellen nedan. Merparten hör till den torra matvänliga skolan, med den sötmjuka gelégodislika charmören Leva Rosé som ett positivt undantag i den annars ofta väl inställsamt saftiga skolan.

Mer läsning

Annons