Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort underskott i polisbudgeten

Polisen kommer att överskrida sin budget med nästan 800 miljoner kronor nästa år. Ändå har kostnaderna för insatser under EU-ordförandeskapet nästa höst inte räknats in.

Annons

– Vi konstaterar att det blir väldigt tufft 2009 och det kommer att krävas stora insatser för att få verksamheten att rymmas, säger Jan Andersson, ekonomidirektör på Rikspolisstyrelsen.
Det är i myndighetens senaste anslagsprognos som man beräknar stå på minus 780 miljoner kronor under nästa år. Samtidigt har myndigheten inte räknat med satsningen på grov organiserad brottslighet och på säkerhetsinsatser under Sveriges


Regeringen har sagt att den ska återkomma om ytterligare pengar till rättsväsendet i budgeten för 2010 – men fram tills dess kommer polisorganisationen behöva vidta åtgärder för att hålla sig inom budgetramen.
– Det är en stor utmaning för polisen att ta sig an detta. Vi måste ytterligare intensifiera arbetet med rationaliseringar och besparingar, men samtidigt har vi uppdraget att anställa de poliser som utbildas och uppnå målet på 20 000 poliser 2010, säger Jan Andersson, som dock räknar med att det målet kommer att uppnås som planerat.
Det kan innebära att man sparar in på övertids- och hyreskostnader och avvecklar civil personal. Däremot kommer det enligt Jan Andersson inte bli tal om några uppsägningar.

Mer läsning

Annons