Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålningsfaran består i Japan

Krisen vid det japanska kärnkraftverket Fukushima I fördjupas, när nödåtgärderna för att kyla kärnbränslet inte räcker.

En köldknäpp förvärrar läget för hundratusentals hemlösa efter jordbävningen och tsunamin.

Annons

Läget var problematiskt för samtliga sex reaktorer vid det katastrofdrabbade kärnkraftverket Fukushima I på onsdagen. Försök att vattenbomba med helikoptrar för att kyla bränslestavarna i reaktor 3 fick avbrytas, då strålningsnivåerna var för höga, meddelade det alltmer illa sedda driftsbolaget Tepco. Reaktor 3 beskrevs som "prioriterad".
Anställda försökte rensa undan rasmassor för att göra det framkomligt för brandbilar till reaktor 4, där det brann natten till onsdagen. "Inte så bra" sade Tepco om läget vid den reaktorn.
Polisens vattenkanoner ska tas i anspråk för att vattenbegjuta anläggningarna.
Överhettning hotar
Internationella atomenergiorganet IAEA sade att de japanska myndigheterna uttryckt oro för tillståndet vid bassängerna för använt kärnbränsle utanför inneslutningarna av reaktor 3 och 4. Tidigare hade regeringen också talat om skador på bassängen vid reaktor 2.
Sammantaget kan informationen tolkas som att samtliga sex reaktorer riskerar att överhettas.
– Det allvarliga är att alla åtgärder som vidtas än så länge bara är provisoriska. Det finns ingen etablerad, säker kylning i någon av reaktorerna, sade Lars Gunsell på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).
Han underströk att det hela fungerar så länge det finns någon form av kylning. Mobila dieselgeneratorer har förts till platsen som ersättning för de som förstördes av tsunamin.
– Men det finns andra skador på systemen som gör att man inte kan ta all elutrustning i bruk, sade Gunsell.
Många frågetecken
Ännu finns inte heller någon som med säkerhet kan hävda att reaktorinneslutningarna är helt intakta. Frågetecken finns framför allt om reaktor nummer 2.
– Men nu har vi fått uppgifter om att trycket därinne är okej. Problemet är att det är helt omöjligt att göra kontroller eftersom det inte går att komma i närheten av reaktorn på grund av strålningsrisken, sade Gunsell.
En talesman för Tepco sade att 70 procent av bränslestavarna i reaktor 1 och 33 procent i reaktor 2 tros vara skadade.
Tills vidare gäller två säkerhetszoner runt kärnkraftverket. Samtliga boende inom två mils radie från verket har evakuerats. Myndigheterna rekommenderar dem som bor inom två till tre mils radie från verket att hålla sig inomhus.
Tillfälligt boende
Evakueringscentrum har upprättats för de hundratusentals som är hemlösa efter katastroferna. Men fortfarande råder stor brist på vatten och bränsle.
Situationen börjar stabiliseras alltmer i Sendai, en av de städer som drabbades hårdast av tsunamin.
– Man har byggt upp tillfälliga bostäder där folk kommer att få bo i månader. Sedan börjar det fyllas på varor i mataffärerna även om vi stod i kö i två timmar i dag för att handla, sade svensken Robin Björnborg som bor i ett område där skadorna inte blev så stora.

Mer läsning

Annons