Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömming blir lätt sura sopor

/
  • Nu är säsongspremiären på gång. Men inte allt glider nerför strupen. En del av surströmmingen blir sopor, då är det viktigt att inte slänga den hur som helst.

Nu är säsongspremiären på gång. Inte allt glider nerför strupen. En del blir sopor. Men släng inte hur som helst. Och ibland kan hela burkar bli över.

Annons


– Smaskens!
– Nej, hu så hemskt...
Välj själv.
Surströmming lämnar ingen oberörd.

Inte allt glider nerför strupen. En del blir sopor. Men släng inte hur som helst. Och ibland kan hela burkar bli över.
– Skölj ur den och släng i plåtåtervinningen. Tycker man att innehållet luktar illa – själv anser jag att det luktar gott – kan man skölja av det och lägga resterna i dubbla komposteringspåsar, säger Christian Kallerdahl, informationsansvarig på kommunala renhållningsbolaget Renova i Göteborg.
– Man kan ju också stoppa resterna i plastpåsar och lägga dem i de vanliga soporna om man inte har kompostering.
– Det är inte roligt om en burk smäller. Den blir ju rundare och rundare. Jag har visserligen inte varit med om att någon har spruckit, men det kanske de gör efter hand.

 

på Sundsvalls kommun. Han ser inga problem med soporna. Och att hela burkar åker med i soporna är sällsynt, förklarar han.
– Vi norrlänningar äter upp surströmmingen.
Ola Johansson, Ica-handlare i Luleå:
– Vi sorterar som alla andra. Papper för sig, plast för sig. Men där blir surströmmingen över kan man säga. Det här är inget problem om du har fem burkar, men du kan ju ha 100, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

 

(TT)

Annons