Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne börjar få rätsida på livet

/
  • EFTER SEPARATIONEN.
  • TUFFT ATT VARA ENSAMSTÅENDE.
  • EFTER SEPARATIONEN.
  • SVÅRT ATT FÅ EGEN TID.
  • TILLBAKA. Känslomässigt har separationen varit en tuff resa för Susanne Nilsson men nu börjar hon hitta stabilitet i vardagen igen.
  • Vilda knäpper kort på fotografen David.

Susanne Nilsson var gravid i fjärde månaden när hon och hennes sambo separerade.
– Jag förstod att det skulle bli jobbigt men jag har aldrig tvekat om att jag skulle fixa det.

Annons

Susanne Nilsson, 37, bor med tre barn i ett radhus i Forsbacka. Vilda, sex år, gillar att klä ut sig och sätta upp egna shower, Beppe, tre år, leker med dinosaurier och spelar kastrullorkester medan lillasyster Hedda, sju månader, morrar som en tiger när hon sitter i barnstolen och äter banan. Mamma Susanne i svart Sex Pistols - tröja ser pigg ut med tanke på att hon inte sovit mer än två timmar den här natten. Hon är föräldraledig med lilla Hedda.

– Det går bättre och bättre, man kan inte braka igenom när man har små barn. Men det är svårt att hinna med de större barnen när jag är ensam med alla tre.

Susanne blev kär och flyttade till Forsbacka för nio år sedan. Hon och sambon fick två barn tillsammans.

– Vårt förhållande var ganska turbulent och det kan ju vara lite jobbigt under småbarnsåren.

Paret separerade när Susanne väntade deras tredje barn.

– Vi hade precis möblerat om och köpt nya möbler när han släppte bomben, han ville flytta. Det tog bara tre eller fyra veckor så hade han flyttat till en egen lägenhet.

Det var svårt att berätta för barnen. Susanne var själv chockad och visste inte riktigt vad hon skulle svara när barnen frågade varför pappa hade flyttat. Hon fick senare veta att det plötsliga uppbrottet berodde på att han hade träffat en annan.

– Jag var inte delaktig i beslutet, det var han som bestämde sig för att flytta. Separationen var så brutal att barnen kom bort. Vilda och jag har pratat ganska mycket. Hon var argare än vanligt efter separationen medan Beppe var orolig och mammig.

En vecka efter separationen fick Susanne en blödning i graviditeten och blev sjukskriven i två veckor. Hon gick tillbaka till jobbet en dag men brakade ihop. Susanne blev sjukskriven igen i en månad. Hon arbetade sedan halvtid fram till födseln.

I samband med separationen oroade hon sig också för ekonomin. Hur skulle hon kunna försörja tre barn när hon själv var föräldraledig? Susanne ansökte snabbt om bostadsbidrag.

– Jag klarar räkningarna och allt det väsentliga men det finns ingen buffert. Jag tar ut full föräldraförsäkring, annars skulle det inte gå runt.

Paret gick till familjerådgivningen för att få hjälp med att reda ut hur de skulle göra med barnen.

– Vi skulle ha gått dit långt tidigare, konstaterar Susanne.

I dag har de delad vårdnad om de två äldre barnen, de är hos sin pappa tre dagar varannan helg och ibland i veckorna. Pappan kommer också varje morgon och följer Vilda till skolan. Men de har ännu inte lyckats hitta en lösning för det yngsta barnet.

– Jag får köra hela babyracet själv. Jag och en granne, en annan ensamstående mamma brukar hjälpas åt ibland, säger Susanne.

Hon funderar på att flytta tillbaka till Västerås där hennes mamma och bröder med familjer bor. Men det skulle också innebära att barnen hamnar 20 mil från sin pappa.

Fördelen med att vara skild är att det inte går åt så mycket energi på att reta upp sig på den andra parten.

– Det går inte åt en massa tid till konflikter men å andra sidan har jag ingen att lämpa över till.

Känslomässigt har separationen varit tuff men nu börjar Susanne hitta stabilitet i vardagen igen. Hon bearbetar känslorna genom psykologsamtal och skrivande. Hon skriver dikter och korta, dråpliga berättelser från sin vardag som hon lägger ut på Facebook.

– Det är skönt att skriva av sig. Det är något jag gör för egen del när jag har tid över.

Fotnot: Pappan har tillfrågats men vill inte prata om skilsmässan, han har dock gett sitt godkännande till Susannes berättelse.

Mer läsning

Annons