Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att få ersättning från Trafikverket

Under fredagsmorgonen blev flera bilar nedsmutsade med bitumen på väg 272. Bilägarna har fått problem med ersättningen.

Annons

Arbetarbladet berättade i fredags om vad beläggningsarbetena orsakade. Ersättning utgår till drabbade efter en utredning av skadan.

Anders Frisk och hans sambo har en Mini Cooper cabriolet från 2007 som de nyligen köpt. Anders sambo åkte väg 272 i fredags morse och det resulterade i att bilen blev rejält nedsmutsad med bitumen.

Parets Mini Cooper efter nedsmutsningen på väg 272.

Läs här: Därför blir bilarna på länsväg 272 nedsmutsade

Som privatperson anmäler du skadan på Trafikverkets hemsida.

Arbetarbladet berättade i fredags om vad beläggningsarbetena orsakade. Ersättning utgår till drabbade efter utredning av skadan om Trafikverket eller entreprenören anses vållande.

Läs här: Information om skador på fordon

Bengt Ohlsson är tillförordnad presschef på Trafikverket:

– Vi tittar på anmälan och vad som har hänt. Ansvarsfrågan kan hamna hos entreprenören, det beror på hur avtalen är skrivna. Det måste vi kolla först, säger han.

Han berättar att gången för ett sådant ärende är att jurister vid Trafikverket centralt tittar på anmälan.

De ställer frågor till ansvariga personer om hur arbetena har utförts och vad som har hänt. Ansvarig för beläggningsarbetet på länsväg 272 är Magnus Persson som är projektledare på Trafikverket Region Mitt.

– Jag ska bege mig ut på 272:an idag för att på plats kolla hur det ser ut. Jag kommer att prata med platschefen från PEAB Asfalt för att ta reda på hur det här gått till, säger han.

I Borlänge på Trafikverkets huvudkontor finns den juridiska avdelningen som är den som utreder skadeståndsanmälningarna. Johan Barkelius är avdelningschef där:

– Jag kan uttala mig generellt om hur det går till. Just det här fallet kan jag inte säga något om. Anmälan görs till oss, och vi tittar på ansvarsbiten. Vi är ansvariga mot bilisterna, men det kan vara så att entreprenören orsakat ett fel, och då kräver vi tillbaks de pengarna i efterhand från dem, säger han.

Han berättar att för vissa skador gör man åldersavdrag, precis som försäkringsbolagen tillämpar.

– Ja, ta ett däck till exempel. Om vi ska ersätta ett däck, tittar vi på hur slitet det är. Om det vid skadetillfället var helt utslitet så får man inte ersättning för ett nytt däck, säger han.

– Man kan också vända sig direkt till entreprenören med sina skadeståndsanspråk, det är fullt möjligt, säger Johan Barkelius.

Hur lång tid kan det ta att få ersättning?

– Lite svårt att säga, men mellan 4 till 8 veckor för att utreda ansvaret är nog normalt och grundpricipen är att vi ersätter hela kostnaden om ansvaret är vårt, säger han.

Mer läsning