Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk skörd hotas förstöras av ruskvädret

Torka, regn och låga spannmålspriser gör livet surt för svenska bönder. Ett stadigt högtryck skulle förbättra läget, men SMHI lovar lågtryck. I värsta fall regnar stora delar av skörden bort.

Annons

Läget ser dystert ut för svenska spannmålsbönder. Torkan gav sämre avkastning på sådden och när säden nu står färdig att tröskas är det i stället regnet som ställer till det.
– Det myckna regnandet gör att kvaliteten inte håller. En stor del av det skördade brödspannmålet i Mellansverige har tyvärr gått förlorat och blivit foderspannmål som ger ett lägre pris, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.
I Mellansverige uppskattar Jeppsson att omkring 90 procent av skörden återstår. Eftersom det uppstått kvalitetsproblem med det redan skördade spannmålet är det extra viktigt att ruskvädret upphör, så att inte även resten blir förstört.
– När en sund och frisk sädeskärna blir uppblött av regn, torkar och sedan blir uppblött igen börjar kärnan att aktivera sig för att gro och växa till en ny planta. Det är när den processen inleds som kvaliteten sviktar, vilket vi redan sett på många håll, säger Jeppsson.
Fortsätter processen ytterligare, så att det hinner bli en grodd, har man allvarliga kvalitetsbekymmer.
– Då börjar det bli tveksamt om det ens kan användas till djurfoder, säger Jeppsson.
Nya regnväder
För att få in den svenska skörden med kvaliteten i behåll behövs nu ett stabilt högtryck.
– 14 dagar till tre veckor med varmt och torrt väder, gärna blåsigt, skulle göra att man får in det mesta, spår Jeppsson.
Men på SMHI har man inget sådant väder i sikte.
– Vi får nog vänta någon vecka på bra väder. Det ser ut att bli allmänt ostadigt framöver med två lågtryck under veckan som kommer, säger Johan Lundgren, meteorolog på SMHI.
Kommer svenska bönder få svårt att klara sig ekonomisk?
– Det vet jag inte. Det är svårt att uttala sig generellt, men man kan konstatera att det blir mindre intäkter i år på grund av lägre skörd, lägre priser och förmodligen också sämre kvalitet, säger Jeppsson.
Malin Ekmark/TT

Mer läsning

Annons